Afghánistán: navýšení počtu vojenských sil nepřinese větší bezpečnost

  Článek

Zbraně pod kontrolou publikován 26.2.2009

Příslušníci mezinárodních jednotek v Afghánistánu mnohdy působí bez dostatečné kontroly a nejsou voláni k zodpovědnosti za ztráty na civilistech, k nimž v průběhu vojenských akcí dochází.

Amnesty International vyzvala ke zlepšení situace, a to ještě před plánovaným navýšením počtu amerických sil. Prezident Obama přitom navíc vyzval, aby americký příklad následovali i další členové NATO. Nárůst počtu vojáků v misi ISAF schválila i poslanecká sněmovna ČR.Konflikt, v němž proti sobě stojí afghánská vláda se svými zahraničními spojenci a volná koalice Talibanu s dalšími protivládními ozbrojenci, v současnosti eskaluje a zasahuje více než třetinu území Afghánistánu, včetně oblastí v blízkosti Kábulu. V roce 2008 v jeho důsledku zahynulo více než 2 000 civilistů. Většinu úmrtí má na svědomí Taliban a další ozbrojenci, zhruba 40 % zabitých (795 osob) však zapříčinily afghánské síly nebo mezinárodní jednotky.„Rok 2008 přinesl Afghánistánu nejvíce násilností od pádu Talibanu. Afghánská veřejnost je stále více rozhořčena nad množstvím civilních ztrát, které mají na svědomí operace mezinárodních sil,“ prohlásil Sam Zarifi, ředitel Amnesty International pro Asii a Pacifik.Příslušníci mezinárodních sil však mnohdy nejsou volání k odpovědnosti a tyto incidenty se vyšetřují jen zřídka. Operace mezinárodních sil pro jejich nezodpovědnost již několikrát odsoudil i prezident Karzáí.NATO i americké síly nedávno přijaly opatření, která mají minimalizovat civilní ztráty a škody. Amnesty International tuto politiku vítá, nadále však zůstávají nedostatky v důležitých otázkách včetně linie velení a pravidel pro působení příslušníků vojenských sil z téměř čtyř desítek zemí.„Mezinárodní společenství by v Afghánistánu nemělo usilovat jen o vojenské řešení, musí věnovat pozornost také ochraně práv afghánských lidí,“ upozornil Sam Zarifi.Příkladem nezodpovědného jednání je případ dvou bratrů, kteří byli v loni v lednu zabiti v Kandaháru. Abdul Habib a Mohammed Ali byli zastřeleni v průběhu vojenské razie přímo ve svém domově. Informace, které Amnesty International získala, naznačují, že čin spáchali příslušníci mezinárodních sil, kteří působí na základně Gecko. Jednotky NATO/ISAF však účast na této akci odmítají. Déle než rok po spáchání tohoto incidentu nebyl nikdo pohnán k zodpovědnosti.

Další informace čtěte zde:

České zbraně jsou i nadále dováženy do rizikových místZbraně ze států NATO zhoršují bezpečnostní situaci v Afghánistánu

Aktuální petice

  Izrael

Amnesty International vyzývá všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní a požaduje ukončení zabíjení nevinných civilistů

Nebývalá eskalace konfliktu mezi Izraelem a Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami si vybírá krutou daň na civilistech. Počet obětí je bezprecedentní. S každým dalším dnem se situace stále zhoršuje. Přibývá obětí na životech a humanitární katastrofa v Gaze se prohlubuje. Podepište petici Amnesty a vyzvěte všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní, které by ukončilo krveprolití nevinných civilistů a zajistilo přístup nezbytné humanitární pomoci do Gazy.

 

Aktuální počet podpisů: 1158 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...