Další osud Sakíne je zatím nejistý, její právník byl také uvězněn

Bývalý právník Sakíne Mohammadi Aštíaníové pro londýnské „The Times“ v červnu 2012 uvedl, že íránské autority neuvažují o vykonání rozsudku smrti ukamenováním a že by dokonce mohla být z vězení propuštěna. Amnesty International zatím nemá k dispozici žádné oficiální vyjádření. Pokud byl trest smrti pro Sakíne skutečně zrušen, měly by íránské orgány objasnit její současný právní stav, včetně stanovení délky trestu odnětí svobody. Amnesty International také volá po okamžitém propuštění Javida Houtan Kiyana, Sakíina posledního právníka. Ten byl uvězněn v říjnu 2010 společně se Sakíniným synem a dvěma německými novináři, kteří byli později propuštěni. Kiyan by odsouzen ke čtyřletému vězení a pětiletému zákazu vykonávání své právní praxe. Pokud bude jeho případ přehodnocen jako špionáž, hrozí mu až trest smrti. Kiyanovi se z vězení podařilo propašovat dopis, ve kterém popisuje mučení a psychické strádání, kterému je ve vězení denně vystavován.

31.8.2016

Fred a Yves volní!

Fred Bauma a Yves Makwambala byli s dalšími aktivisty propuštěni 27. srpna, přičemž jim původně hrozil trest smrti.

21.7.2015

Stepan Ziminov, jeden z vězňů z Blatného náměstí, bude propuštěn na svobodu

7.10.2015

Barma propustila 6 966 vězňů