Čínské úřady zadržely právníka Kao Č'-šenga

Čínská vláda musí okamžitě zveřejnit informace o situaci Kao Č'-šenga, který patří k předním obráncům lidských práv v zemi a před dvěma týdny zmizel. Organizace Human Rights Watch, Amnesty International a Human Rights in China společně upozornily, že je v akutním nebezpečí mučení a špatného zacházení ze strany čínských bezpečnostních složek.

Kao byl i se svou rodinou od roku 2006 pod neustálým policejním dohledem. Před dvěma lety v lednu byl podmínečně odsouzen za „podněcování vzpoury“. Poslední zprávy o jeho pohybu jsou z 19. ledna, potom byl podle informací od důvěryhodného zdroje byl zadržen a je vězněn na neznámém místě.

Není to poprvé

Kao byl na několik týdnů zadržen už v roce 2007 potom, co americkému Kongresu odeslal dopis, ve kterém popsal stav lidských práv v Číně i zacházení, které se svou rodinou od bezpečnostních sil zažil. Kao v něm do detailů popsal mučení, kterým prošel, včetně bití, opakovaných elektrických šoků do genitálií a pálení cigaretami v obličeji, po kterém na několik dní oslepl. Po propuštění ho jeho příbuzní popisovali jako fyzicky i duševně „zlomeného muže“. Po svém propuštění řekl, že se obává, že bude pokud bude znovu zatčen, opět ho budou mučit.

V roce 2001 byl přitom Kao Č'-šeng v publikaci čínského ministerstva spravedlnosti zvolen „jedním z deseti nejlepších právníků“. Obhajoval oběti v mimořádných a politicky kontroverzních kauzách porušování lidských práv, kterého se dopustila policie nebo jiné vládní složky. V říjnu 2005 zaslal čínskému prezidentovi sérii tří dopisů, v nichž ho vyzval k zastavení mučení zadržovaných příznivců hnutí Falun Gong, pronásledování křesťanských komunit i prodemokratických aktivistů.

Mezinárodní závazky nehrají roli

Tento týden hodnotí stav lidských práv v Číně Rada OSN pro lidská práva. Zmizení významného ochránce lidských práv je signálem, že v Číně nedochází k žádnému pozitivnímu vývoji. Již v listopadu 2008 Výbor OSN proti mučení ve své zprávě uvedl, že z řady právních zdrojů v Číně stále přicházejí zprávy o častém a rozšířeném používání mučení podezřelých v policejních celách.

„Čína musí Kaa okamžitě propustit. Jinak nám znovu dává najevo, že své mezinárodní závazky nebere vůbec vážně,“ říká Roseann Rifeová z Amnesty International.

11.8.2016

Migranti z australských detenčních táborů viní úřady z týrání i sexuálního zneužívání

16.5.2016

Odsouzení Jekatěriny Vologženinové potvrzeno

Odvolání Jekatěriny Vologženinové bylo 26. dubna 2016 zamítnuto a bude muset odpracovat 320 hodin "nápravné práce". Byla odsouzena za kritiku ruské anexe Krymu a zapojení Ruska do konfliktu v Donbasu na východě Ukrajiny na sociálních sítích.

12.10.2015

Čínská policie opět střílela do tibetských mnichů

24.3.2016

Výhodný obchod s Čínou na úkor lidských práv?

Výzva prezidentovi ČR v souvislosti s návštěvou prezidenta Čínské lidové republiky Si Ťin-pchinga v Praze