Gaze nepomůžou fráze, vyzvali aktivisté ministra Schwarzenberga

  Článek

Zastavte mučení publikován 29.1.2009

Jak „citlivě“ přistupují politici, jejichž úkolem je nyní spolupracovat na obnově zdevastovaného území pásma Gazy a jihu Izraele, k otázce smrti stovek civilistů, možných válečných zločinů a krizové humanitární situace, dnes odpoledne ukázal happening Amnesty International.

Komiks v nadživotní velikosti představil před Černínským palácem fiktivní přátelský rozhovor ministra zahraničí ČR Karla Schwarzenberga a jeho politických partnerů. Rozhovor byl inspirován jejich skutečnými výroky, které však podle aktivistů opomíjely utrpení lidí zasažených konfliktem.„Cílem akce bylo připomenout Českému předsednictví EU, že se v jednáních se svými partnery nesmí spokojit jen s politickými frázemi. Mělo by usilovat jak o dodržování humanitárního práva, tak o vyšetření válečných zločinů, které v pásmu Gazy a na jihu Izraele mohly spáchat obě strany konfliktu,“ uvedla Amnesty International.Další informace:Boje mezi Izraelem a Hamasem téměř utichly poté, co byla vyhlášena separátní příměří. Teprve nyní však vychází najevo rozsah utrpení a škod, kterým jsou vystaveni civilisté v Gaze a na jihu Izraele.Mnohé organizace včetně Amnesty International upozorňují na případy porušování lidských práv a mezinárodního humanitárního práva, mezi které patří například použití munice obsahující bílý fosfor v hustě obydlených oblastech, používání civilistů jako lidských štítů nebo odpalování raket do obydlených zón.Významnou roli může sehrát EU, jejíž představitelé by měli žádat o vyšetřování případů porušování mezinárodního práva. České předsednictví EU však tyto případy ve svých reakcích mnohdy opomíjí.

Aktuální petice

  Egypt

Egyptský bloger ve vězení za urážku soudnictví

Alaa Abdel Fattah, známý egyptský bloger a politický aktivista, byl v minulosti opakovaně zadržen za veřejné projevy proti tamním diktátorským režimům. Od roku 2015 si odpykává pětiletý trest kvůli údajnému vyvolávání demonstrace v roce 2013 a za příspěvky na Twitteru. Tam se vyjádřil o egyptských soudech jako o neobjektivních institucích. Případ Alaa Abdel Fattaha si "adoptovala" brněnská skupina Amnesty International, která se intenzivně snaží o jeho propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 1115 Náš cíl: 1300

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...