Konflikt v Gaze: žádejte odpovědnost za porušování lidských práv

Ministři zahraničí zemí EU by měli žádat o vyšetřování případů porušování mezinárodního práva, kterého se dopustily obě strany konfliktu v Gaze a na jihu Izraele, a to včetně možných válečných zločinů.

Amnesty International (AI) v dopise zaslaném ministrům zahraničí (více na www.amnesty-eu.org) vyjádřila znepokojení nad tím, že české předsednictví EU ve svých reakcích většinou opomíjí případy, při kterých mohlo dojít k porušování mezinárodního práva.Mnohé organizace včetně Amnesty International upozorňují na porušování lidských práv a mezinárodního humanitárního práva, mezi které patří například použití munice obsahující bílý fosfor v hustě obydlených civilních oblastech, používání civilistů jako lidských štítů nebo odpalování raket do obydlených zón.„Současné předsednictví razí nezodpovědný postoj, že takové porušování je v průběhu konfliktu v podstatě 'normální',“ prohlásil Nicolas Beger, ředitel Kanceláře AI pro Evropskou unii.Amnesty International proto vyzývá ministry, aby na dnešním zasedání Rady pro vnější vztahy EU učinili konkrétní kroky a:- odsoudili porušování mezinárodního humanitárního práva a lidských práv, kterého se dopustily obě strany konfliktu, a to včetně možných válečných zločinů;- žádali mezinárodní vyšetřování těchto případů; tam, kde bude nashromážděn dostatečný důkazní materiál, je na místě stíhání osob podezřelých ze spáchání zločinů před spravedlivými soudy;- potvrdili pozastavení rozhovorů o povýšení vztahů EU-Izrael s ohledem na současnou krizovou situaci;- vyzvali k ukončení blokády pásma Gazy, které přinese úplné otevření přechodů pro humanitární pomoc i další dodávky a ukončí veškerá nepřiměřená či svévolná omezení pohybu osob a zboží.

18.7.2016

Vyjádření Samsungu k problematice dětské práce v Demokratické republice Kongo

Minulý měsíc zveřejnil Samsung Electronics a jeho dceřiná společnost, Samsung SDI, zprávu o udržitelnosti, ve které přímo i nepřímo zmiňuje zprávu Amnesty International "Pro tohle umíráme: Porušování lidských práv v Demokratické republice Kongo". Slibuje v ní situaci důkladně prozkoumat a zveřejnit zprávu do konce roku.

16.5.2016

Týden v justici ČT24 o porušování práv v Rusku

24.3.2016

Výhodný obchod s Čínou na úkor lidských práv?

Výzva prezidentovi ČR v souvislosti s návštěvou prezidenta Čínské lidové republiky Si Ťin-pchinga v Praze

24.2.2016

Výroční zpráva Amnesty International: V ohrožení jsou nejenom naše práva a svobody, ale také zákony, které je chrání

Největší lidskoprávní organizace světa vydává zprávu o stavu lidských práv v roce 2015.