Druhý den prezidenta Obamy: konec Guantánama, zákaz mučení

Druhý den v úřadu amerického prezidenta vydal Barack Obama příkazy k uzavření věznice na Guantánamu a zakázal mučení i program utajovaného věznění CIA.

„Rozhodnutí historického významu“ a „jeden z nejdůležitějších kroků k tomu, aby se USA opět zařadily mezi země, které ctí mezinárodní standardy na ochranu lidských práv“, tak příkazy nového prezidenta okomentovala Irene Khan, generální tajemnice Amnesty International.

Zahraniční politika Spojených států byla v posledních sedmi letech odpovědná za porušování práv lidí z mnoha částí světa. USA činí potřebná opatření proto, aby získaly zpět pověst ochránce lidských práv a obnovily svoji důvěryhodnost. První kroky prezidenta Obamy však nejsou „zázračným lékem“, který přinese rychlá řešení všech problémů. Ukazují ale, že Amerika nastupuje na novou cestu.

Amnesty International patřila k prvním organizacím, které vyzývaly k uzavření věznice na Guantánamu, kde jsou zajatci v rozporu s mezinárodním právem zadržováni v krutých podmínkách i po dobu několika let. Ke kritice nezákonných postupů, které vážně poškodily pověst USA, se postupně přidávali světoví političtí představitelé, osobnosti veřejného života i organizace z celého světa včetně expertů OSN.

Další informace – Nezákonné věznění na Guantánamu trvá již 7 let

Amnesty International hluboce odsuzuje brutální teroristické činy. 11. září 2001 byly v New Yorku spáchány zločiny proti lidskosti. V odpovědi na teror však vlády nesmí porušovat lidská práva. Takové jednání podporuje nenávist a činí svět méně bezpečným. Proto je třeba Guantánamo uzavřít. Zajatci na Guantánamu musí být obviněni a postaveni před spravedlivé soudy, nebo propuštěni.

Celkem bylo na Guantánamu zadržováno na 800 osob 45 různých národností včetně několika dětí ve věku od 13 let. Mezi zajatci byli a stále jsou také lidé, kteří se pouze ocitli ve špatnou dobu na špatném místě. Desítky dalších byly americkým silám předány z Pákistánu nebo z Afghánistánů za odměnu ve výši tisíců dolarů. Dnes ve věznici zůstává zhruba 250 zajatců.

Někteří ze zajatců jsou bez jakéhokoli soudního rozhodnutí zadržováni již několik let. Americká administrativa s nimi zacházela, jako by byla prokázána jejich vina. Guantánamo navíc představuje jen část utajovaného věznění, převozu zajatců a mučení, ke kterému docházelo v rámci „války proti teroru“ i jinde ve světě.

15.7.2016

Vlna brutálních represí v Egyptě: stovky zmizelých a mučených lidí

Egyptská národní bezpečnostní agentura unáší, mučí a násilně nechává zmizet lidi ve snaze zastrašit své oponenty. Nová výzkumná zpráva Amnesty upozorňuje na prudký nárůst násilných zmizení od roku 2015.

24.6.2015

Saúdská Arábie: Každá rána bičem je porušením mezinárodního práva

Amnesty International vede kampaň za propuštění Raífa od doby, kdy byl v roce 2012 zatčen. Úřady Saúdské Arábie na výzvy politiků ani aktivistů nereagují.

23.6.2015

Raíf Badawí: Tajnosti, libovůle a napětí – spravedlnost na saúdský způsob

Amnesty International vede kampaň za propuštění Raífa od doby, kdy byl v roce 2012 zatčen. Od zbičování v lednu se připojilo více než milion aktivistů, novinářů a politiků, kteří volají po ukončení hrůzy a po okamžitém propuštění.

8.6.2015

Indický prezident musí odmítnout drakonický protiteroristický zákon v Guajaratu