Evropa musí být rozhodnější při řešení krize v pásmu Gazy

  Článek

(Brusel, 8. ledna 2009) Amnesty International (AI) vyzvala ministry zahraničí zemí EU jednající v Praze, aby při všech příležitostech apelovali na Izrael, který musí ukončit útoky na civilisty a civilní budovy v pásmu Gazy. Izrael také musí umožnit dostatečný průchod humanitární pomoci. AI je znepokojena tím, že dosavadní diplomatické snahy Unie neměly dostatečný výsledek.

„1,5 milionu obyvatel pásma Gazy se ocitlo v pasti humanitární krize. Členské země EU musí proto odložit stranou odlišnosti ve svých názorech a vyslat oběma stranám konfliktu jasný signál,” prohlásil Nicolas Beger, ředitel kanceláře AI pro Evropskou unii. „Pokud EU myslí svá slova skutečně vážně, měla by pozastavit diskuzi o tzv. povýšení vztahů s Izraelem do doby, než získá konkrétní závazek, že humanitární katastrofa skončí,” prohlásila Dáša van der Horst, ředitelka české pobočky AI. Právě rozvoj vztahů s Izraelem je jedním z úkolů českého předsednictví. Jak však dodává Dáša van der Horst: “Diplomatické úsilí EU v souvislosti s řešením aktuální krize zatím Izrael do velké míry ignoroval. Proto by bylo neadekvátní v této situaci pomýšlet na rozvoj vztahů a zapomínat přitom na porušování lidských práv, kterého se země dopouští.“Přes úsilí EU a další diplomatické snahy konflikt v Gaze stále nabírá na intenzitě a počty civilních obětí dál narůstají. Cílem útoků izraelských sil se stávají i nevojenské objekty, například školy a univerzity. Média ani organizace jako Červený kříž nemají do postižených oblastí plný přístup. V potřebném rozsahu nemůže do pásma Gazy vstoupit ani humanitární pomoc EU.Současně s výzvou adresovanou lídrům EU vyzývá AI nadále i k zastavení nerozlišujících raketových útoků ze strany palestinských ozbrojených skupin, které zasahují civilní cíle na jihu Izraele.V dopise zaslaném tzv. evropské Trojce po jejím návratu z Blízkého východu AI vyjádřila znepokojení nad tím, že EU dosud nedokázala sehrát dostatečnou roli také v Radě bezpečnosti OSN.

Aktuální petice

  Egypt

Egyptský bloger ve vězení za urážku soudnictví

Alaa Abdel Fattah, známý egyptský bloger a politický aktivista, byl v minulosti opakovaně zadržen za veřejné projevy proti tamním diktátorským režimům. Od roku 2015 si odpykává pětiletý trest kvůli údajnému vyvolávání demonstrace v roce 2013 a za příspěvky na Twitteru. Tam se vyjádřil o egyptských soudech jako o neobjektivních institucích. Případ Alaa Abdel Fattaha si "adoptovala" brněnská skupina Amnesty International, která se intenzivně snaží o jeho propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 1115 Náš cíl: 1300

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...