Lidská práva nelze umlčet: osobnosti českého veřejného života podporují lidská práva

Patnáct osobností českého veřejného života se zapojilo do oslavy 60. výročí Všeobecné deklarace lidských práv. Každá z nich „adoptovala“ jeden z článků deklarace, která již šest desítek let garantuje rovná a nedělitelná práva všem bez rozdílu.

Známé osobnosti se setkaly na plakátu se sloganem „Lidská práva nelze umlčet“ a společně tak podpořily myšlenku, že lidská práva jsou výsadou, ale i odpovědností každého z nás. Plakát spojil lidi různých profesí a názorů, známé osobnosti s těmi, jejichž tvář známá není.

Ze známých osobností se k projektu se připojili například novinářka Jarmila Balážová, básník a písničkář Jiří Dědeček, zpěvačka Tonya Graves, teolog Tomáš Halík, scenáristka Irena Hejdová, zpěvák Michal Hrůza, chartista a bývalý novinář Ivan Medek, spisovatel Jaroslav Rudiš, fotbalista Tomáš Ujfaluši, designér Maxim Velčovský, herec Pavel Vondruška a členky kapely Yellow Sisters.

Projekt vznikl ve spolupráci Amnesty International ČR a Informační kanceláře OSN v Praze.

Máte-li zájem umístit plakát ve Vaší škole, kanceláři nebo třeba oblíbené kavárně, chcete banner na své webové stránky? Kontaktujte kancelář Amnesty International!

Fotografie pořídila Barbora Kabátová. Portrét Ivana Medka laskavě poskytl Ivan Eglich.

3.10.2016

Nebezpečný krok zpět pro ženy a dívky v Polsku

V Polsku se projednává nová legislativa, která má již tak přísné zákony ohledně potratů ještě více radikalizovat. Ženám a dívkám hrozí téměř naprostá ztráta možnosti potrat podstoupit. Značná trestní odpovědnost hrozí i lékařům a dalším zdravotníkům.

26.5.2016

Amnesty představuje svou strategii a výzkum týkající se otázek práv sexuálních pracovníků

Zároveň uveřejňuje čtyři tematické zprávy z výzkumů na Papuy Nové Guineji, v Hongkongu, Norsku a Argentině.

20.10.2015

Kampaň STOP násilí na ženách finišuje.

Jak kampaň vznikla a jaký byl průběh? A kam směřuje? Přečtěte si blog její koordinátorky Gábiny Bártové!

23.9.2015

Nosí minisukně? O znásilnění si koledovala, myslí si třetina Čechů

Výzkum pro Amnesty: Češi nemají ani přibližnou představu o tom, jak často u nás dochází ke znásilnění nebo jinému násilí na ženách.