Čínský vědec může být v nebezpečí popravy

Čínskému vědci Wo Weihanovi může hrozit okamžitá poprava. 18. listopadu vyzval Vyšší lidový soud v Pekingu Weihanovu rodinu, aby požádala o povolení jeho návštěvy ve vězení. Tento náhlý krok by mohl znamenat, že Nejvyšší lidový soud potvrdil rozsudek smrti, který nad ním byl vynesen, a úřady se chystají Wo Weihana, který je k nejvyššímu trestu odsouzen za špionáž, popravit. AKTUALIZOVÁNO.

Wo Wiehan potřebuje naši pomoc! Pošlete dopis čínským úřadům a vyzvěte je, aby dodržovaly zásady spravedlivého soudu a nevykonávaly Wo Weihanovu popravu.

Wo Weihan byl v květnu 2007 v uzavřeném procesu odsouzen k trestu smrti, podle rozsudku pekingského soudu byl uznán vinným z řady případů špionáže pro Taiwan. Měl například veřejně hovořit o zdravotním stavu vysoce postavených čínských představitelů, který je ale považován za přísně střežené tajemství, nebo odesílat informace pocházející z „utajovaného“ časopisu dostupného v knihovně Čínské akademie věd.

Wo Weihan byl zatčen už v lednu roku 2005, ale až do 5. května stejného roku nebyl oficiálně uvězněn. Podle rozsudku se během zadržení k obviněním přiznal, jeho rodina ale tvrdí, že přiznání nebyl přítomen právník. Navíc měl přiznání později odvolat a trvat na své nevině.

V únoru roku 2005 utrpěl Wo Weihan, který před zatčením podle příbuzných žádnými zdravotními problémy netrpěl, ve vězení krvácení do mozku a na šest týdnů se mohl vrátit domů. V květnu jej však úřady přesunuly do vězeňské nemocnice Bo Ren, kde je zadržován až dosud. Během prvních deseti měsíců ve vazbě neměl žádný kontakt s vnějším světem, nakonec mu úřady povolily pravidelná setkání s právníkem, svou rodinu neviděl ale zatím ani jednou.

Čína ročně popraví více lidí než jakákoli jiná země ve světě. V roce 2007 Amnesty International z veřejných zdrojů zaznamenala 470 poprav, ty ale představují naprosté minimum všech, které byly v Číně vykonány. Americká nadace Dui Hua odhaduje na základě podkladů získaných od místních představitelů jejich celkový počet na 5 až 6 tisíc. Údaje o trestu smrti jsou navíc stále považovány za státní tajemství.

Zajímají Vás lidská práva v Číně? Přijďte na přednášku Šao Ťianga, svědka zásahu na náměstí Nebeského klidu v Pekingu.

Aktualizace:

Poprava Wo Weihana byla vykonána. Děkujeme těm, kteří apelovali za zmírnění trestu.