AI: postavte se rasistickým útokům

Mezinárodní sekretariát organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI) dnes reagoval na vzestup slovních i fyzických útoků vůči romské komunitě, které mají na svědomí příznivci extremistických skupin v České republice. Organizace vyzývá české úřady, aby stíhaly pachatele, kteří svými činy překročí zákony.

Amnesty International vyjadřuje znepokojení nad pochodem extremistů v Litvínově, který následoval po demonstraci extrémně pravicové Dělnické strany v tomtéž městě. Účastníci pochodu chtěli vstoupit do části města, kterou obývají především Romové. Někteří extremisté byli ozbrojeni pyrotechnikou a dalšími zbraněmi, což představovalo hrozbu fyzických útoků na romské obyvatele lokality. Extremisté se střetli s policií, která se snažila útokům na romskou komunitu zabránit.Nejedná se o výjimečnou aktivitu extremistů na území ČR. Již 18. října 2008 proběhlo v Litvínově obdobné shromáždění, které starosta města rozpustil."Čeští politici a zejména vláda musí rezolutně odsoudit veškeré projevy nenávisti a nesnášenlivosti, ať už je jejich terčem kdokoli. Musí také dát jasně najevo, že takové jednání je nepřijatelné a nezákonné," prohlásil David Diaz-Jogeix, ředitel programu AI pro Evropu a střední Asii.

16.11.2016

Hanobení prezidenta? Nevracejme se k omezování svobody slova!

Amnesty International upozorňuje, že návrat k uzákonění trestného činu hanobení prezidenta by byl krok zpět v přístupu k dodržování a hájení osobní svobody a svobody slova.

14.9.2015

Amnesty vyzývá prezidenta Zemana: apelujte na propuštění ázerbájdžánských vězňů svědomí!

Amnesty v dopise vyzvala prezidenta Zemana, aby při svých jednáních v Ázerbájdžánu nezapomněl na lidská práva.

19.2.2016

Španělské lodě porušující lidská práva v Jemenu? Ne naším jménem!

Španělská společnost Navantia je velice blízko k uzavření dohody se Saúdskou Arábií o prodeji pěti fregat, ačkoliv zde existuje riziko, že budou tyto lodě zneužity k vážnému porušení mezinárodního práva. Pomozte nám zastavit tuto dohodu, než bude příliš pozdě!

26.1.2016

Ženy z řad uprchlíků čelí při cestě Evropou fyzickým útokům, zneužívání a sexuálnímu obtěžování

Vládám a humanitárním organizacím se nedaří zajistit základní ochranu ženám, které prchají ze Sýrie a Iráku.