Prioritou nově zvoleného prezidenta Obamy musí být lidská práva

  Článek

Zastavte mučení publikován 5.11.2008

Amnesty International (AI) dnes vyzvala budoucího prezidenta USA Baracka Obamu, aby při sestavování priorit své vlády věnoval dostatečnou pozornost lidským právům. Organizace upozorňuje, že nová vláda by měla během prvních 100 dnů své činnosti ukázat, že se americká politika vrátí do souladu s mezinárodním právem a Spojené státy získají zpět poškozenou pověst světového ochránce lidských práv.

Amnesty International připravila „seznam úkolů“, které nová americká vláda musí splnit, aby se zemi vrátila reputace poškozená kroky předchozí administrativy, zejména nezákonným jednáním v rámci tzv. války proti teroru. V prvních 100 dnech ve svém úřadě by měl nový prezident především: oznámit plán a datum uzavření zajateckého tábora na Guantánamu, vydat zákaz mučení a dalšího špatného zacházení, - zajistit ustanovení nezávislé komise, která prošetří případy bezpráví, jichž se americké úřady dopustily v tzv. válce proti teroru. „Nově zvolený prezident Barack Obama se musí jasně distancovat od politiky a praxe věznění zajatců, kterou zavedla předchozí administrativa. Miliony lidí z celého světa žádají změnu. Nyní nadešel její čas,“ uvedla generální tajemnice AI Irene Khan. „Politika americké vlády v uplynulých osmi letech pošlapala základní práva tisíců lidí, poškodila důvěryhodnost USA v otázkách lidských práv a vyvolala napětí v diplomatických vztazích,“ uvedl Larry Cox, ředitel americké pobočky AI. „Nová administrativa se musí zaměřit na napravení některých chyb Bushovy vlády a navrátit USA zpět na místo předního obránce lidských práv doma i ve světě,“ dodala Irene Khan. Další informace Zahraniční politika Spojených států je v posledních sedmi letech odpovědná za porušování práv tisíců civilistů z mnoha částí světa. Chtějí-li USA získat zpět pověst ochránce lidských práv, musí obnovit svoji důvěryhodnost. Amnesty International proto novou americkou administrativu vyzývá, aby se soustředila na prosazování lidských práv při diplomatických jednáních, stejně jako pomoc konkrétním krizovým oblastem, například v súdánském Dárfúru. Spojené státy nesou díl odpovědnosti také za prosazování globální spravedlnosti, která má trestat zločiny proti mezinárodnímu právu. Země se však stále odmítá připojit k Mezinárodnímu trestnímu soudu, který pachatele nejzávaznějších zločinů stíhá. "Seznam úkolů" pro nového prezidenta nejdete zde:http://www.amnesty.org/en/library/info/AMR51/117/2008/en

Akce - 100 dní pro lidská práva

Barack Obama se stane prvním prezidentem Spojených států, který je afroamerického původu. V den jeho zvolení mnozí lidé vzpomínali na slova vůdčí osobnosti boje proti rasismu v USA Martina Luthera Kinga. Vzpomínali i na jeho sen – o zemi, která všem poskytuje rovné příležitosti a v níž lidé nejsou hodnoceni podle barvy pleti. Sen Martina Luthera Kinga i milionů lidí po celém světě stále žije.Amnesty International bude stejně jako v předchozích letech apelovat na americkou vládu, i na vlády dalších zemí, aby se tento sen stal skutečností.Připojte se! Pošlete novému prezidentovi dopis a vyzvěte ho, aby věnoval dostatečnou pozornost lidským právům. (Pro otevření dopisu je nutná registrace na www.amnesty.org)

Aktuální petice

  Egypt

Egyptský bloger ve vězení za urážku soudnictví

Alaa Abdel Fattah, známý egyptský bloger a politický aktivista, byl v minulosti opakovaně zadržen za veřejné projevy proti tamním diktátorským režimům. Od roku 2015 si odpykává pětiletý trest kvůli údajnému vyvolávání demonstrace v roce 2013 a za příspěvky na Twitteru. Tam se vyjádřil o egyptských soudech jako o neobjektivních institucích. Případ Alaa Abdel Fattaha si "adoptovala" brněnská skupina Amnesty International, která se intenzivně snaží o jeho propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 1115 Náš cíl: 1300

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...