Zbraňová ochutnávka pro poslance: Svět vás sleduje

V úterý proběhne před budovou Poslanecké sněmovny netradiční ochutnávka. Hostesky Amnesty International budou poslancům a senátorům nabízet neobvykle pojatou produkci zbraňových koncernů.

Zároveň je upozorní, že svět sleduje, jak se právě oni postaví k problému nekontrolovaného obchodu se zbraněmi. V konfliktních oblastech totiž mohou zabíjet i zbraně z České republiky.

Amnesty International ČR akci pořádá v úterý 23. září od 16:30 do 17:00 na prostranství před Poslaneckou sněmovnou ve Sněmovní 4. Poslanci se tu budou moci připojit k celosvětové Deklaraci členů parlamentu, která podporuje přijetí mezinárodní Smlouvy o obchodu se zbraněmi. Dosud ji podpořilo na 1 600 poslanců z celého světa, mezi nimi i 10 českých zákonodárců.

O podobě Smlouvy o obchodu se zbraněmi budou členové OSN jednat v průběhu října. Dokument má být prvním globálním nástrojem, který stanoví pravidla pro mezinárodní dodávky zbraní. "Veřejnost bude mít příležitost sledovat, jak se k problému postaví čeští politici," uvedla Magdaléna Lásková z české pobočky Amnesty International.

Česká republika patřila v roce 2006 mezi 153 států, které v OSN hlasovaly pro vznik smlouvy. Úsilí o přijetí efektivního nástroje pro kontrolu obchodu se zbraněmi ale nyní nesmí polevit. Ukazuje se navíc, že Česká republika nemůže mít vzhledem k odpovědnému obchodu se zbraněmi zcela čisté svědomí.

"Akce přichází několik dní poté, co Amnesty International ve své zprávě popsala důsledky nezodpovědného obchodu se zbraněmi. Výzkum poukázal i na rizikové dodávky z České republiky, které směřovaly třeba do Iráku, Guatemaly nebo Etiopie," prohlásila Magdaléna Lásková.

2.2.2016

PHYOE PHYOE AUNG VZKAZUJE AMNESTY: NEVZDÁVEJME TO!

Barmská vysokoškolačka se nebála protestovat proti omezování akademické svobody. Teď je ve vězení. V únoru 2015 organizovala studentská unie, kterou vede, pochod napříč zemí. Měl končit v Yangonu. Studenty ale zastavili při opouštění Letpadanu v centrální Barmě.

22.6.2015

Migrantská Odyssea

15.10.2015

Autorka ceněného dokumentu z Maďarska přijede do Prahy!

14.9.2015

Amnesty vyzývá prezidenta Zemana: apelujte na propuštění ázerbájdžánských vězňů svědomí!

Amnesty v dopise vyzvala prezidenta Zemana, aby při svých jednáních v Ázerbájdžánu nezapomněl na lidská práva.