EU učinila krok ke společnému řešení situace Romů

Článek

Diskriminace publikován 22.9.2008

První summit na úrovni EU, jehož hlavním cílem bylo najít společné řešení situace Romů, se konal dne 16. září v Bruselu pod patronátem Evropské komise a francouzského předsednictví.

Devět milionů Romů žijících na území členských států patří k nejvíce diskriminovaným etnickým skupinám v EU. Mnohým z nich je odepřen přístup ke vzdělání či zdravotní péči, potýkají se s nezaměstnaností, trpí chudobou a sociální exkluzí. Ještě před zahájením summitu nevládní organizace apelovaly na Evropskou komisi, aby nezůstala pouze u slov a přišla s konkrétní strategií, která by pomohla vyřešit problémy, kterým romská populace v Evropě čelí.

Evropská komise popírá jakoukoliv spojitost konání summitu s událostmi v Itálii, kterými italská vláda šokovala celou Evropu. V rámci boje se zvýšenou kriminalitou se rozhodla sejmout otisky 150.000 Romů včetně dětí. Evropská komise na summitu musela čelit značné kritiky z řad zástupců Romů kvůli své nečinnosti vzhledem k italské vládě. Romové vyjádřili zájem na tom, aby se celou záležitostí zabýval Evropský soud pro lidská práva. Mnohé organizace na ochranu lidských práv praktiky italské vlády silně odsuzují.

Tyto události však jasně ukázaly, že před situací Romů již nelze nadále zavírat oči a že je třeba učinit politické rozhodnutí na celoevropské úrovni. Koalice proti diskriminaci Romů v EU (ERPC), jejímž členem je i Amnesty International, vydala ještě před zahájením summitu tiskové prohlášení, v kterém apelovala na to, aby byla vytvořena společná dlouhodobá strategie vedoucí k ochraně a respektu lidských práv romské menšiny.

Na summitu se sešli jak členové vlád jednotlivých států a zástupci Evropské komise, tak reprezentanti nevládních organizací zabývající se ochranou lidských práv, diskriminací a ochranou práv Romů. Stejně tak se jednání zúčastnili i zástupci z řad romských komunit. Českou vládu na jednání zastupovala ministryně pro menšiny a lidská práva Džamila Stehlíková. Tento summit je prvním vyjádřením politické vůle se touto problematikou na úrovni EU vůbec zabývat, ovšem jak bude závazek společné strategie uveden v praxi, doposud jasné není. Následující měsíce by měly být v boji s rasismem, diskriminací a sociálním vyloučením Romů klíčové. Další summit by se měl konat v prosinci tohoto roku.

Aktuální petice

Kanada

Žádáme spravedlnost pro děti původních obyvatel v Kanadě. Přidáte se?

V květnu 2021 byly v areálu bývalé internátní školy pro původní obyvatele v kanadském městě Kamloops nalezeny ostatky 215 dětí. Instituce byla součástí sítě internátních škol, která se zaměřovala na asimilaci dětí původních obyvatel Kanady. Děti ve školách čelily psychickému a fyzickému násilí a sexuálnímu obtěžování. Nesměly mluvit mateřským jazykem, nucená převýchova se soustřeďovala i na zvyky a tradice, které vlivem výuky částečně zanikly.

Aktuální počet podpisů: 1151 Náš cíl: 3000

Podepíšu