EU učinila krok ke společnému řešení situace Romů

První summit na úrovni EU, jehož hlavním cílem bylo najít společné řešení situace Romů, se konal dne 16. září v Bruselu pod patronátem Evropské komise a francouzského předsednictví.

Devět milionů Romů žijících na území členských států patří k nejvíce diskriminovaným etnickým skupinám v EU. Mnohým z nich je odepřen přístup ke vzdělání či zdravotní péči, potýkají se s nezaměstnaností, trpí chudobou a sociální exkluzí. Ještě před zahájením summitu nevládní organizace apelovaly na Evropskou komisi, aby nezůstala pouze u slov a přišla s konkrétní strategií, která by pomohla vyřešit problémy, kterým romská populace v Evropě čelí.

Evropská komise popírá jakoukoliv spojitost konání summitu s událostmi v Itálii, kterými italská vláda šokovala celou Evropu. V rámci boje se zvýšenou kriminalitou se rozhodla sejmout otisky 150.000 Romů včetně dětí. Evropská komise na summitu musela čelit značné kritiky z řad zástupců Romů kvůli své nečinnosti vzhledem k italské vládě. Romové vyjádřili zájem na tom, aby se celou záležitostí zabýval Evropský soud pro lidská práva. Mnohé organizace na ochranu lidských práv praktiky italské vlády silně odsuzují.

Tyto události však jasně ukázaly, že před situací Romů již nelze nadále zavírat oči a že je třeba učinit politické rozhodnutí na celoevropské úrovni. Koalice proti diskriminaci Romů v EU (ERPC), jejímž členem je i Amnesty International, vydala ještě před zahájením summitu tiskové prohlášení, v kterém apelovala na to, aby byla vytvořena společná dlouhodobá strategie vedoucí k ochraně a respektu lidských práv romské menšiny.

Na summitu se sešli jak členové vlád jednotlivých států a zástupci Evropské komise, tak reprezentanti nevládních organizací zabývající se ochranou lidských práv, diskriminací a ochranou práv Romů. Stejně tak se jednání zúčastnili i zástupci z řad romských komunit. Českou vládu na jednání zastupovala ministryně pro menšiny a lidská práva Džamila Stehlíková. Tento summit je prvním vyjádřením politické vůle se touto problematikou na úrovni EU vůbec zabývat, ovšem jak bude závazek společné strategie uveden v praxi, doposud jasné není. Následující měsíce by měly být v boji s rasismem, diskriminací a sociálním vyloučením Romů klíčové. Další summit by se měl konat v prosinci tohoto roku.

12.9.2016

Generální tajemník Rady Evropy děkuje Amnesty za práci na poli práv Romů

9.11.2016

Evropská Unie nutí Afghánistán napít se "z otráveného poháru" výměnou za humanitární pomoc

Vyjednávání s afghánskou vládou o přijímání afghánských občanů zpět do země výměnou za humanitární a rozvojovou pomoc je ostudné.

19.9.2016

Amnesty k summitům OSN o uprchlících a migrantech

OSN má za cíl koordinovaný a humánnější postup zemí směrem k uprchlíkům. V úterý pořádá summit o uprchlících i prezident USA Obama.

3.6.2016

Bezohledné navracení uprchlíků z EU do Turecka je nezákonné

EU musí okamžitě zastavit své plány na navrácení žadatelů o azyl do Turecka na základě tvrzení, že je jedná o „bezpečnou zemi“ pro uprchlíky.