Indie: Vrchní soud v Orisse zamítl rozšíření rafinérie

Amnesty International naléhala na indické úřady, aby nařídily okamžité vyklizení hliníkové rafinérie ve státě Orissa. Následovalo rozhodnutí vrchního soudu zamítající plány dceřiné společnosti britské společnosti Vedanta Resources na její rozšíření.
Kmen Dongria Kondh
V červenci 2011 vrchní soud státu Orissa potvrdil rozhodnutí indické vlády zamítající plány společnosti Vedanta Aluminium na šestinásobné rozšíření lanjigarhské rafinérie. Projekt totiž porušoval zemské zákony na ochranu životního prostředí. Indická vláda rozšiřování zamítla již v srpnu 2010, ale společnost Vedanta Aluminium v listopadu 2010 vznesla u vrchního soudu námitky.

,,Toto rozhodnutí má obrovský význam pro místní obyvatele, kteří bojovali proti dalšímu rozšiřování podniku" uvedl Madhu Malhotra, zástupce ředitele Amnesty International pro Asii.

"Rafinérie, která byla v provozu po čtyři roky, nesplnila přijaté národní a mezinárodní standardy týkající se vlivu na životní prostředí, sociální aspekty a lidská práva." Úřady nyní musí nařídit okamžité vyklizení jejích prostor a dohled nad zdravotním stavem místních obyvatel.

Ministerstvo životního prostředí a lesů musí též vykonat nezávislou kontrolu, aby zjistilo, jestli téměř osmadvacetihektarová červená bahnitá nádrž, u níž byly v dubnu a květnu 2011 ohlášeny dva případy úniku nebezpečných látek, funguje v souladu s indickými zákony na ochranu životního prostředí a mezinárodními standardy.

Ve stínu obrovské rafinérie stojí 12 vesnic, jejichž obyvatelé pochází především z komunit původního obyvatelstva etnické skupiny Majhi Kondh a kasty dalitů (nedotknutelných). Jejich živobytí je závislé na zemědělství. Společně dlouho bojovali proti rozšiřování rafinérie a argumentovali znečištěním půdy a vody.

Ministerstvo životního prostředí a lesů zamítlo rovněž plány společnosti Sterlite India, což je další dceřiná společnost Vedanta Resources, a státem vlastněné Orisské těžební společnosti na těžbu bauxitu v Niyamgirských vrších blízko Lanjigarhu. Zjistilo totiž, že by tato činnost porušovala lesní zákony, zákony na ochranu životního prostředí a práva původních obyvatel z etnické slupiny Dongria Kondh.

Vznesené námitky společnosti Sterlite India a Orisské těžební společnosti proti tomuto rozhodnutí čekají na projednání před Indickým národním ekologickým soudem a Nejvyšším soudem Indie.

6.3.2016

Shell čelí dalším žalobám za ropné skvrny v Nigérii

Amnesty International varuje investory Shellu před možnými finančními závazky společnosti vůči komunitám v Nigérii. Ropný gigant je odpovědný za rozsáhlé znečištění a devastaci životního prostředí i živobytí místních obyvatel v několika oblastech země.

15.4.2016

TRAFIGURA: TOXICKÁ CESTA

Před deseti lety nákladní loď Probo Koala začala čtyřměsíční cestu, která skončila nelegálním vyložením toxického odpadu na Pobřeží slonoviny.

17.8.2015

Nigérie: Shell se musí přizpůsobit novému závazku vlády a čistit ropné skvrny

Shell se musí vypořádat s novým závazkem nigerijské vlády, která chce řešit ropné znečištění v deltě Nigeru. Musí výrazně zlepšit čistění ropných skvrn.

11.11.2015

Delta Nigeru: Nepravdivá tvrzení společnosti Shell o znečištění ropou znovu odhalena

Tvrzení ropného gigantu Shell o vyčištění silně poničené oblasti delty Nigeru jsou očividně nepravdivé, zveřejnili ve své zprávě Amnesty International a Centrum pro životní prostředí, lidská práva a rozvoj (CEHRD).