Čínský aktivista Jie Kuo-ču zůstane ve vězení i po vypršení trestu

Jie Kuo-ču, jehož trest za organizování protestů proti nucenému vysidlování v Číně vyprší tuto sobotu, se z vězení nedostane dříve než 1. října, tedy po skončení olympijských her. Amnesty International (AI) důrazně žádá jeho okamžité propuštění.

"Jie Kuo-ču je ve vězení, aby nemohl hovořit o lidech, jako je on sám. O lidech, kteří byli kvůli přípravám olympiády proti své vůli vyhnáni ze svých domovů," říká Amnesty International.

Rodina byla včera představiteli věznice telefonicky upozorněna, že jej nemusí vyzvedat, protože byl místní policií přemístěn. Policie následně uvedla, že vězni nedovolí vrátit se domů dříve než 1. října. Policejní úředníci příbuzným nesdělili, kde se Jie nachází, a nedovolili jim ho navštívit.

Jie Kuo-ču skončil v roce 2004 ve vězení poté, co zažádal o oficiální povolení zorganizovat veřejný protest proti vysidlování obyvatel pekingské části Jü-na-wu v souvislosti s přípravou olympiády. Podle spolehlivých zpráv byl ve vězení mučen. Ačkoli trpí vážnými zdravotními problémy, nedostávalo se mu navíc odpovídající lékařské péče. Amnesty International považuje Jie Kuo-ču za vězně svědomí.

20.2.2016

Albert Woodfox propuštěn po 43 letech!

13.11.2015

Čína: Mučení a vynucená doznání pokračují, týkají se i právníků

Trestní právo v Číně je stále silně závislé na vynuceném doznání mučením a špatným zacházením.