Senát dal souhlas k ratifikaci Mezinárodního trestního soudu - 10 let po jeho podpisu

Senát dnes na své schůzi vyslovil souhlas s ratifikací smlouvy o Mezinárodním trestním soudu. Souhlas přichází v předvečer 10. výročí podpisu této smlouvy v Římě. Amnesty International jej vítá jako konkrétní krok po několikaletém čekání na to, kdy Česká republika přijme svou odpovědnost za mezinárodní spravedlnost.

Návrh musí ještě odsouhlasit Poslanecká sněmovna. Česká republika tak zatím zůstává posledním státem v EU a jedním z posledních států v celé Evropě, který k Mezinárodnímu trestnímu soudu nepřistoupil. "Vítáme, že Česká republika učinila důležitý krok k podpoře instituce, která představuje efektivní nástroj pro stíhání nejzávažnějších zločinů, jakými jsou zločiny genocidy nebo zločiny proti lidskosti," uvedla ředitelka české pobočky Amnesty International Dáša van der Horst.

Deset let po svém založení zaznamenává Mezinárodní trestní soud výrazné úspěchy. Během letošního roku se podařilo dopadnout dva obžalované. Poslední obžalovaný Jean -- Pierre Bemba byl zadržen na konci května v Belgii, a to díky tomu, že Belgie k Mezinárodnímu trestnímu soudu přistoupila. Před několika dny požádal žalobce soudu jeho členy, aby vydali zatykač na súdánského prezidenta Bašíra kvůli zločinům páchaným v Dárfúru. Tato oblast zdecimovaná několikaletým vnitřním konfliktem představuje jednu z nejvážnějších humanitárních krizí současnosti.

Soud funguje od roku 2002, kdy byla jeho zakládající smlouva ratifikována požadovaným počtem států. K červenci 2008 byla ratifikována již 106 státy na celém světě. Podle dne podpisu smlouvy je 17. červenec připomínán jako Den mezinárodní spravedlnosti.

6.4.2016

Trest smrti v roce 2015: Alarmující nárůst poprav znamená nejhorší čísla za posledních 25 let

Írán, Pákistán a Saúdská Arábie – jen 3 země zodpovědné za téměř 90% zdokumentovaných poprav.

20.2.2016

Albert Woodfox propuštěn po 43 letech!

13.11.2015

Čína: Mučení a vynucená doznání pokračují, týkají se i právníků

Trestní právo v Číně je stále silně závislé na vynuceném doznání mučením a špatným zacházením.