Condoleezza Riceová v Praze: Vláda nesmí nechat důležité otázky stranou

Českou republiku zítra navštíví ministryně zahraničí Spojených států Condoleezza Riceová. Dominantním tématem má být otázka americké radarové stanice v ČR. Mandát Amnesty International (AI) neumožňuje zaujímat k tomuto tématu stanovisko. Podle AI by však při návštěvě vrcholné představitelky americké administrativy měly být otevřeny i další otázky, které stále více znepokojují světovou veřejnost.

Amnesty International v posledních letech poukazuje na skutečnost, že se americká administrativa v tzv. válce proti teroru dopouští porušování mezinárodního práva.

"Svět stále hlasitěji odsuzuje praktiky svévolného zadržování zajatců, odpírání spravedlivých soudů nebo používání mučení jako metody výslechu," říká Dáša van der Horst, ředitelka české pobočky Amnesty International.

Postupně se objevují informace, že americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) k nezákonným aktivitám používala také území evropských států. Tyto aktivity Američané mnohdy tajili i před nejbližšími spojenci. Takové jednání výrazně oslabilo důvěryhodnost Spojených států na mezinárodní úrovni.

"Amnesty International je přesvědčena, že proti hrozbě teroru je třeba bojovat v souladu s mezinárodním právem. Věříme tedy, že by při jednání s Condoleezzou Riceovou neměly zůstat stranou důležité otázky -- třeba to, kdy přestane země, která dlouhá léta stála v čele úsilí za dodržování lidských práv, používat mučení," připomíná Dáša van der Horst.

14.6.2016

Komiksy na zdech, jejich hlavní hrdinové naživo

Amnesty International a Městská knihovna v Praze představí výstavu komiksů inspirovanou „živými knížkami“ – příslušníky menšin, kteří se podílejí na Amnesty vzdělávacím programu. Živá knihovna v opravdové knihovně přímo s lidmi, o kterých vyprávějí komiksy.

13.10.2015

Otázky a odpovědi o migraci

Vše, co byste měli vědět o migraci, na jednom místě.

11.2.2016

ERASMUS Stáž v Amnesty International

Jsi student VŠ a chceš získat pracovní zkušenost v největší lidskoprávní organizaci? Přihlaš se k nám na Erasmus pracovní stáž!

15.2.2016

Úspěch Amnesty kampaně STOP násilí na ženách - vláda podpořila Istanbulskou úmluvu

Vláda schválila úmluvu o prevenci a potírání násilí na ženách.