Solidarita se Zimbabwe jde napříč africkým kontinentem

Stále větší počet Afričanů dává najevo nesouhlas s bezprávím, kterému jsou vystaveni obyvatelé Zimbabwe. Tuto sobotu proto po celém africkém kontinentě proběhly akce, jejichž účastníci ukázali znepokojení nad situací v zemi prezidenta Mugabeho.

Čas předcházející prezidentským volbám, které v Zimbabwe proběhly dne 27. června 2008, doprovázelo zabíjení, mučení a zastrašování. Africký kontinent se tak stal místem, na kterém zaznívaly protesty. Pořádali je různé subjekty africké občanské společnosti i jednotliví aktivisté. Jejich hlas byl slyšet například před budovami velvyslanectví Zimbabwe či před místními parlamenty. Lidé se domáhali akce ze strany Africké unie i jednotlivých afrických vlád.„Flagrantním porušováním hodnot, ke kterým se Afrika přihlásila, poškozuje Robert Mugabe celou africkou společnost. Věříme, že je zodpovědností všech Afričanů zastavit bezodkladně jeho protidemokratické aktivity,“ prohlásil Kumi Naidoo, čestný předseda africké organizace CIVICUS.Další informace o Zimbabwe.