Mezinárodní den na podporu obětí mučení: mučení není odpověď

Svět 26. června vzpomíná na oběti mučení. To je všeobecně označováno za nepřijatelné, přesto jsme již několik let svědky trendu ospravedlňování mučení jako potřebného nástroje pro zajištění bezpečnosti.

Amnesty International problematiku mučení dlouhodobě monitoruje a upozorňuje na sílící porušování absolutního zákazu mučení, zejména ve jménu tvrzení, že mučení je nutná a ospravedlnitelná odpověď na hrozbu terorismu.

Členové Amnesty International budou dnes po celém světě pořádat akce, které na mučení upozorní. Lidé se sejdou ve Washingtonu, Bruselu nebo například Uruguayi. Čeští aktivisté budou ve čtvrtek 26. června od 18:00 do 19:00 na pražských Příkopech demonstrovat takzvaný waterboarding, při němž je u vyslýchaných proudem vody navozován pocit tonutí. Této metodě byli např. vystaveni někteří zajatci držení americkými silami na Guantánamu.

"K mučení a špatnému zacházení dochází v utajení, daleko od zájmu světa. Máme příležitost jej vrátit zpět na světlo a připomenout tak, že trend posledních let musíme zvrátit," říká Amnesty International.

Mučení je vždy špatné - Informace a spot o waterboardingu.

Odmítněte mučení, které přináší "válka proti teroru".

Napište e-mail prezidentu Francie Sarkozymu. Vyzvěte tohoto politckého lídra, aby zahájil vyšetřování role evropských zemí v nelegálním programu převozů a věznění zajatců CIA.

Vzorový e-mail najdete zde.

Podívejte se na fotogalerii z akce proti mučení.

12.8.2015

Srebrenica: selhání OSN přijmout usnesení je urážkou památky mrtvých

Ruské veto rezoluci Rady bezpečnosti OSN o genocidě ve Srebrenici je urážkou rodin obětí masakru a bude bránit pokusům o usmíření mezi komunitami v Bosně a Hercegovině, říká Amnesty International.

8.4.2016

Historické rozhodnutí filipínského soudu o mučení ze strany policie

Policista odsouzen za mučení Jerrymeho Correho

11.2.2016

Čchen Čen-pching je ve Finsku se svou dcerou

Čchen Čen-pching z hnutí Falun Gong žije se svou dcerou konečně svobodný život ve Finsku.

18.1.2016

Dopis od Alberta Woodfoxe