Happening za svobodnou olympiádu

  Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 24.4.2008

Ve čtvrtek 24. dubna se v čase od 14 do 21 hodin uskuteční v Opletalově ulici v Praze happening s podtitulem "Lidská práva nejsou jen Tibet, olympijské hry nejsou jen sport".

Shromáždění svolané k příležitosti zasedání Českého olympijského výboru a delegátů českých sportovních svazů není podle organizátorů voláním po bojkotu olympijských her. Naopak, cílem je vyjádřit podporu všem českým sportovcům, kteří se svobodně rozhodnou zúčastnit se olympijských her v Pekingu."Žádáme Český olympijský výbor, aby dodržel svůj slib a žádným způsobem neomezoval svobodu projevu českých sportovců, kteří se budou chtít vyjádřit k porušování lidských práv v Číně a Tibetu," řekl zástupce občanského sdružení Lungta.Organizátoři happeningu chtějí Českému olympijskému výboru připomenout, že lidská práva nejsou politickou záležitostí a diskuse o lidských právech nejsou politizováním olympijských her."Vyzýváme Český olympijský výbor, aby sám jasně deklaroval svůj protest proti porušování lidských práv v Číně a Tibetu a v tomto duchu apeloval na Mezinárodní olympijský výbor," uvádí se ve společném prohlášení organizátorů.Shromáždění doprovodí vystoupení řady hudebních skupin, jako je Jablkoň, Létající koberec a další, výstava fotografií z Tibetu v prostoru hlavního nádraží Praha a prezentace organizací zajímajících se o lidská práva a o Tibet.Na přípravě se podílejí organizace Lungta, Potala, M.O.S.T., Namasté Nepál, Barmské centrum Praha, Lidská práva bez hranic, Olympic Watch, Amnesty International ČR a Člověk v tísni. Další článkyČas na zlepšení lidských práv v Číně rychle ubíhá.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2205 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...