V loňském roce zaznamenány 1 252 popravy, řada zemí však popravuje potají

  Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 15.4.2008

1 252, nejméně tolik lidí loni zahynulo na popravištích po celém světě. Přinejmenším 3 347 dalších bylo k nejvyššímu trestu odsouzeno a přidalo se k až 27 tisícům těch, kteří ve světě na popravu čekají.

Čísla dnes publikovala Amnesty International, která usiluje o celosvětové zrušení trestu smrti. Organizace navíc upozorňuje, že počet zdokumentovaných poprav představuje jen zlomek skutečných čísel, řada států totiž počet vykonaných poprav tají.88 procent zdokumentovaných poprav vykonalo stejně jako loni pouhých pět států: Čína, Írán, Saúdská Arábie, Pákistán a USA. Nejvíce popravených má na svém kontě tradičně právě Čína, loni jich bylo zaznamenáno 470. Počet poprav tu měl výrazně klesnout díky přezkumu rozsudků smrti Nejvyšším lidovým soudem, Čína však dosud odmítá statistiky zveřejnit a toto tvrzení není možné doložit. Změna tak může být jen kosmetická, podle některých zdrojů bylo v Číně popraveno několik tisíc lidí. Počet rozsudků smrti navíc v této zemi loni překonal počet 1 800.Ačkoli Valné shromáždění OSN odhlasovalo loni memorandum vyzývající svět, aby se poprav vzdal, zaznamenala Amnesty International v Íránu, Saúdské Arábii a Pákistánu jejich alarmující nárůst. Írán vykonal 317 poprav, Saúdská Arábie 143 a Pákistán 135.I vloni docházelo k utajeným popravám. Mezi státy, které se jich dopouštějí, patří kromě Číny také Mongolsko nebo Vietnam. "Utajované popravování musí skončit. Řada vlád tvrdí, že trest smrti vykonávají s podporou veřejnosti, lidé mají právo vědět, co se děje v jejich jménu," vyzvala Amnesty International.Amnesty International zaznamenala také popravy za činy, které nejsou obecně považovány za zločin, i rozsudky smrti vynesené po nespravedlivých procesech. Například 75letý ředitel továrny ze Severní Koreje byl zastřelen za to, že do provozu podniku investoval vlastní peníze, na posty manažerů vybíral své děti a telefonoval do zahraničí. Saúdská Arábie zase popravila muže egyptské národnosti Mustafu Ibráhíma za údajné "čarodějnictví". V Íránu, Saúdské Arábii a Jemenu umírali navzdory mezinárodnímu právu na popravištích ti, kteří se zločinu dopustili v dětském věku.

Trest smrti v číslech

Zdokumentované popravy v roce 2007 Čína 470+ Írán 317+ Saúdská Arábie 143+ Pákistán 135+ USA 42 Irák 33+ Vietnam 25+ Jemen 15+ Afghánistán 15 Libye 9+ Pozn.: Pokud si je AI vědoma, že v zemi proběhlo více poprav, ale není schopna je zdokumentovat, je číslo označeno symbolem "+".Popravy byly vykonány ve 24 zemích.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2206 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...