Po protestech v Barmě/Myanmaru odsouzeno nejméně 40 demonstrantů

Půl roku po potlačení masových veřejných protestů přesouvá barmský režim zásahy proti svým kritikům z ulic do uzavřených soudních síní. Nejméně 40 lidí, mezi nimi 7 mnichů, poslaly soudy do vězení. Tři lidé skončili za mřížemi za to, že protestujícím mnichům podali vodu.

Informace přinesla Amnesty International, podle které přitom nebyl jediný rozsudek vynesen na základě legitimních obvinění. Lidé skončili ve vězení kvůli přímé účasti na protestech nebo jiné formě uplatňování svých práv. Nové soudní procesy tak představují další fázi zásahu proti lidem, kteří vyjadřují nesouhlas se situací v zemi.Amnesty International rovněž potvrdila, že od začátku protestů v loňském září bylo uvězněno nejméně 700 osob. Ve vězení nadále zůstává i zhruba 1150 dlouhodobých politických vězňů barmské junty.Kvůli blížícímu se referendu o nové ústavě se junta snaží od zářijových protestů odvést pozornost. "Pomocí referenda se představitelé země snaží legitimizovat vojenskou vládu, podobně rozsudky vězení jsou snahou ospravedlnit násilný zásah vůči pokojným demonstrantům," upozorňuje Amnesty International.Zásah proti demonstracím v ulicích řady barmských měst připoutal v loňském září pozornost celosvětové veřejnosti. Akce solidarity se konaly v řadě měst včetně Prahy. Mezinárodní společenství však podle Amnesty International nesmí v tlaku na Myanmar/Barmu polevit. Je třeba barmské vůdce přimět, aby okamžitě umožnili provést výzkumnou misi Zvláštního zpravodaje OSN. Amnesty International vyzývá také Radu bezpečnosti OSN, aby schválila rezoluci o Barmě, která bude odrážet aktuální situaci v zemi.Seznam odsouzených demonstrantů.

7.10.2015

Barma propustila 6 966 vězňů

V rámci prezidentské amnestie propuštěno nejméně 11 politických vězňů

14.12.2015

Myanmar: Propuštění vězňů svědomí.