Čína zasáhla proti tibetským demonstrantům

Amnesty International (AI) odsuzuje tvrdý zásah čínské policie proti lidem, kteří se v hlavním městě Tibetu Lhase účastnili pokojné demonstrace upozorňující na 49. výročí potlačení tibetského povstání proti čínské vládě a odchodu dalajlámy z Tibetu.

10. března bylo podle dostupných zpráv v centru města zadrženo 11 protestujících včetně devíti mnichů. Při zadržení byli biti. V průběhu dne bylo v různých částech Lhasy zadrženo dalších zhruba 50 mnichů. O den později použila podle očitých svědků policie slzný plyn a elektrické obušky, aby rozptýlila skupinu zhruba pěti set demonstrantů, kteří usilovali o jejich propuštění.

„Demonstranti mají právo vyjádřit pokojný protest. Když jim čínské úřady toto právo odpírají, dopouštějí se porušení mezinárodních standardů lidských práv,“ tvrdí Tim Parritt z AI. Amnesty International vyzvala Čínu, aby okamžitě propustila všechny zadržené, kteří byli zbaveni svobody pro pokojné uplatňování svých práv.