Den Tibetu: Protestní shromáždění v Praze

  Článek

Trest smrti publikován 7.3.2008

Amnesty International (AI) se připojuje k akci Den Tibetu. Ta tradičně připomíná povstání Tibeťanů, které bylo před 49 lety krvavě potlačeno čínskými úřady.

Při této příležitosti Amnesty International pořádá veřejné shromáždění v blízkosti Velvyslanectví ČLR v Praze. Účastníci akce vyjádří svůj nesouhlas s aktuálním porušováním lidských práv v Tibetské autonomní oblasti.

KDY: 10. března 2008, 18:30
KDE: křižovatka ulic Pelléovy a V Sadech, poblíž Velvyslanectví ČLR v Praze (Pelléova 18), Praha 6.

Akce je součástí širší kampaně Amnesty International odvíjející se od skutečnosti, že v čínském Pekingu se tento rok uskuteční olympijské hry. Ty jsou úzce spojeny s myšlenkou lidské důstojnosti. Olympijská charta, ke které se hlásí i čínská vláda , uvádí, že: "Jakákoli forma diskriminace vůči zemi nebo osobě z důvodu rasy, náboženství, politického přesvědčení, pohlaví či z jiného důvodu je neslučitelná s příslušností k olympijskému hnutí".

Čínské úřady přesto obyvatelům Tibetské autonomní oblasti upírají základní práva a svobody. Na porušování svobody náboženského vyznání, přesvědčení a sdružování Amnesty International soustavně poukazuje a usiluje o propuštění tibetských vězňů svědomí - především buddhistických mnichů a mnišek. Tibeťané a Tibeťanky jsou však diskriminováni také v přístupu k zaměstnání, omezována jsou i jejich práva na přiměřené bydlení, základní lékařskou péčí či nezávadné životní prostředí. K většině těchto zásahů dochází ve spojení s čínskou vnitřní migrací, státním podnikáním a industrializací Tibetské autonomní oblasti.

Účastníci pondělního shromáždění v blízkosti Velvyslanectví Číny budou moci zapálit svíčky za oběti bezpráví a podepsat otevřený dopis, který má být na závěr akce předán zástupcům velvyslanectví. "Již řadu let se lidé v Den Tibetu scházejí před čínskou ambasádou. Velvyslanectví však letos zabralo tradiční prostor shromáždění k vlastní demonstraci. Podle oficiálních údajů tak čínští zástupci v České republice hodlají manifestovat podporu svému zaměstnavateli, čínské vládě, ve prospěch pořádání olympijských her. Doufáme, že připomínání olympijských myšlenek se stane trvalou součástí jejich diplomatické činnosti," uvedla za pořadatele akce Barbora Jirková z Amnesty International.

Aktuální petice

  Čína

Ujgurskému profesorovi hrozí v Číně trest smrti

Mezinárodně uznávanému profesorovi geografie a bývalému rektorovi Sin-ťiangské univerzity hrozí trest smrti.

 

Aktuální počet podpisů: 3253 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...