Rusko dusí demokratické aktivity

Dnes pobývá na návštěvě ČR prezident Ruské federace Vladimir Putin. Pod jeho vedením dochází v Rusku k vážnému porušování lidských práv a k úpadku demokratických hodnot, upozornila dnes Amnesty International (AI). AI opakovaně vyzývá členské státy EU, aby neignorovaly tento znepokojivý trend.

„Ruská federace usiluje o ještě významnější postavení na mezinárodním poli, měla by proto být schopna čelit kritice a neskrývat se před dotazy, které jí nejsou po chuti,“ uvádí AI. Občanský sektor v Rusku je potlačován, a to zejména v posledních měsících a týdnech. Úřady evidentně usilují o vznik nepřátelského prostředí vůči nevládním organizacím a jejich útlum. Například tzv. skandál s britskými špiony úřady použily k útoku na reputaci nevládních organizací. Následkem je mimo jiné další úpadek svobody slova. Stále trvá hrubé porušování lidských práv v Čečensku, kde dochází k únosům, mučení, svévolnému zatýkání a „mizení“ lidí. Pachatelé bezpráví, kteří pocházejí také z řad ruských a čečenských bezpečnostních složek, si prakticky mohou být jisti beztrestností. Činnost nevládních a humanitárních organizací je velmi omezena, úřady brání mezinárodnímu monitoringu a informování o situaci v médiích. „Státy EU doposud nedokázaly Rusko dostatečně konfrontovat s problémem porušování lidských práv a nastolit otevřenou diskusi,“ dodává AI. Další informace Členové české pobočky AI píší v průběhu celého roku dopisy ruským úřadům. Věnují se v nich především jednotlivým obětem perzekuce jako je např. novinář Stanislav Dmitrijevský, který byl letos v únoru podmínečně odsouzen za publikaci článků napsaných bývalým vůdcem čečenských separatistů. Jeho proviněním je podle AI pouze svobodné šíření názorů.

7.3.2016

Sýrie: vládní a ruské síly cílí na nemocnice

Šetření Amnesty International ukázalo, že ruské a syrské vládní síly poslední tři měsíce zřejmě úmyslně cílí nemocnice a jiná lékařská zařízení. Důvodem je snaha udělat prostor pro postup pozemních vojsk do severního Aleppa.

30.7.2015

Rusko začíná zařazovat „nežádoucí“ organizace na černou listinu