Migranti z australských detenčních táborů viní úřady z týrání i sexuálního zneužívání

Migranti si stěžují na nehumánní podmínky v australských detenčních táborech. Podle listu The Guardian v nich dochází k napadení a pohlavnímu zneužívání. Australská vláda ale tato obvinění odmítá.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V uprchlickém táboře u řecké obce Idomeni na hranicích s Makedonií zůstávají tisíce uprchlíků

V uprchlickém táboře u řecké obce Idomeni na hranicích s Makedonií zůstávají tisíce uprchlíků | Zdroj: Reuters

V letech 2013 až 2015 bylo v australském detenčním táboře pro uprchlíky v tichomořském ostrovním státě Nauru zaznamenáno více než 2000 případů napadení, pohlavního zneužívání, obtěžování a sebepoškozování. Více než polovina případů se týká dětí. Informoval o tom list The Guardian, který se odvolává na zprávy o podmínkách v táboře, jež unikly na veřejnost.

Austrálie uplatňuje přísnou azylovou politiku a běžence, kteří doplují k australským břehům, zadržuje a posílá do táborů v ostrovních státech Nauru a Papua-Nová Guinea. Za provozování táborů Canberra těmto zemím platí.

Australská vláda prohlašuje, že tímto způsobem bojuje s převaděčstvím a nelegální migrací. Kritici ale poukazují na špatné životní podmínky v detenčních zařízeních.

Nezletilí tvoří jen asi 20 procent migrantů zadržovaných v táboře na ostrově Nauru, zprávy o různých incidentech se ale v 1086 případech, což je 51,3 procenta z 2116 nahlášených případů, týkají právě dětí. Hlášeno bylo bití dětí do obličeje či výhrůžky smrtí. Opakované jsou stížnosti na sexuální obtěžování či přímo znásilnění.

Znepokojující je řada případů sebepoškozování dětí či hrozeb sebepoškozením. Je mezi nimi i případ dívky, která si v září 2014 sešila rty, ale strážce se jí jen vysmál. Další z děvčat si zapsalo do deníku, že je unavené, nenávidí tábor a chce zemřít.

„Z těchto dokumentů i z našeho vlastního vyšetřování je patrné, že mnozí lidé v táboře byli kvůli špatnému zacházení na Nauru dohnáni na hranici fyzického a duševního zhroucení,“ napsala představitelka organizace na ochranu lidských práv Amnesty International Anna Neistatová.

Australská vláda se brání

Australská vláda v reakci uvedla, že se snaží ověřit, zda všechny nahlášené případy policie na Nauru skutečně řešila.

„Je ale třeba zdůraznit, že mnohé z těchto zpráv jsou nepotvrzená obvinění,“ poznamenalo australské ministerstvo pro přistěhovalectví.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme