Hlavní obsah

Italové týrají migranty, tvrdí Amnesty International

Itálie, která je spolu s Řeckem z hlediska přílivu migrantů z Afriky a Blízkého východu nejexponovanější zemí Evropy, zachází s příchozími nezřídka nehumánním způsobem. Ve své aktuální zprávě to tvrdí lidskoprávní organizace Amnesty International (AI).

Foto: Reuters

Zachráněný migrant vystupuje v Palermu z norské lodi Siem Pilot.

Článek

„Průzkum Amnesty International ukazuje, že jsou případy, kdy spíš než k identifikaci, prověření a třídění (migrantů) dochází k hrubému zacházení, uvádění v omyl a vyhošťování,“ uvádí AI.

Amnesty tvrdí, že má věrohodná svědectví o tom, že Italové migranty bezprostředně po vylodění na evropském území prohledávají, aniž by jim poskytli dostatečné informace, bijí je, týrají je elektrickými paralyzéry a vystavují je ponižování sexuálního charakteru.

Ti, kdo jsou vyhoštěni, navíc podle AI na základě mezivládních úmluv často putují do zemí, kde jim hrozí mučení a další útrapy.

Prohlídky bez vysvětlení

Lidskoprávní organizace kritizuje především to, že jsou vyčerpaní migranti podrobováni identifikaci, prohledávání a registraci bezprostředně poté, co se vylodí, aniž by jim bylo plně vysvětleno, čemu jsou vlastně podrobováni.

„Ani nevím, jak jsme se tam dostali. Byla jsem vyděšená. Viděla jsem tolik policistů. Ptali se mě na jméno, příjmení, národnost. Ale moje mysl byla daleko. Nemohla jsem si ani vybavit jména mých rodičů,“ řekla Amnesty International devětadvacetiletá Ada z Nigérie.

„Mnohokrát mi dali elektrický šok paralyzérem, byla jsem příliš slabá na to, abych se mohla bránit. Nemohla jsem odporovat, vzali mi obě ruce a přiložili je na ten stroj,“ cituje AI šestnáctiletou Djoku ze Súdánu.

Související téma:

Foto: archiv, Novinky

Logo Amnesty International

Italská vláda zatím na obvinění vznesená lidskoprávní organizací nijak nereagovala.

Reklama

Související články

Hotovo. Džungle v Calais je prázdná

Uprchlický tábor ve francouzském Calais byl ve středu po třech dnech od zahájení demolice úplně vyklizen, nezbyl tam už ani jeden migrant. Podle BBC o tom...

Výběr článků

Načítám