FacebookTwitterTwitter

Sýrie: Stovky vězňů propuštěny

Několik set lidí, kteří byli uvězněni během protestů v Sýrii, bylo propuštěno na svobodu. Někteří byli propuštěni již v průběhu předchozích měsíců, další pak po amnestii ze dne 31. května.

23.6.2011

[[list.empty]]

Amnestie vyhlášená syrským prezidentem Basharem al-Assadem se vztahuje na osoby usvědčené a odsouzené za vybraná provinění v době do 31. května. Jejím výsledkem bylo propuštění několika set vězňů, zahrnujících osoby, které státní orgány označily jako členy zakázaného Muslimského bratrstva, a další politické vězně. Mezi amnestovanými bylo devět lidí, kteří byli uvězněni v minulých letech a jež Amnesty International považovala za vězně svědomí.

Zatýkání v Sýrii nicméně i nadále pokračuje a stovky lidí zůstávají zadržovány bez styku s okolím, při čemž jim hrozí mučení a další špatné zacházení.

Mezi vězně osvobozené již před amnestií patří Mohammed Hasan al-Labwani, Hassan ‘Abd al-‘Adhim (79 let), ‘Omar Qashaash (85 let), Ahmed Haji Khalaf, Manhal Mahmoud Barish a jeho dva bratři Ayham a Shadi Barish, z nichž všichni byli propuštěni mezi 5. a 26. květnem. Dorothy Parvazová byla dále syrskými úřady deportována do Íránu, kde ji zdejší orgány propustily z vazby 18. května.

Amnesty International obdržela zprávy, že Mohammed Hasan al-Labwani a další byli během svého zadržení mučeni a vystaveni špatnému zacházení. Dorothy Parvazová pak pro televizi Al Jazeera ve svém svědectví popsala, jak byli ostatní vězni vystaveni mučení během vyšetřování.

Mezi zadržovanými je podle informací Amnesty International nadále politický aktivista Wa’el Hammada. Jeho bratr ‘Abd al-Rahman Hammada byl převezen do centrální věznice v Damašku a není již tedy nezvěstný.

Amnesty International vyzvala syrského prezidenta, aby amnestii provedl úplně a okamžitě tak umožnil propuštění všech vězňů svědomí včetně těch, kteří byli zadrženi kvůli své účasti na pokojných protestech.

FacebookTwitterTwitter

[[list.empty]]