Vyberte si zbraň a zničte ji svým podpisem

Česká republika patří v rámci zemí EU k významným vývozcům vojenského materiálu. Stavíme se proti nezodpovědnému vývozu zbraní tam, kde hrozí riziko jejich zneužití k porušování lidských práv. Podepsáním výzvy můžete vyjádřit svůj nesouhlas s těmito vývozy.

668 000 000 Kč

Celkový objem vojenského materiálu a zbraní, který v roce 2013 směřoval z ČR do Egypta.

1 400

Tolik lidí zemřelo při protestech v letech 2013 – 2014 v Egyptě, kam ČR vyváží vojenský materiál.

30

Do tolika zemí s represivními režimy porušujícími lidská práva vyvezla ČR vojenský materiál.

3 660 000 000 Kč

Je získaná roční částka z exportu do problematických zemí.

1/2

Téměř polovina vyvezeného vojenského materiálu byla v roce 2013 určena odběratelům v zemích s represivními režimy.

> <
Chci se zapojit i do dalších petic Amnesty International
Celé znění výzvy

Počet zničených zbraní

Vývoz zbraní z ČR roste na úkor ochrany lidských práv

Amnesty International (AI) dlouhodobě upozorňuje Ministerstvo zahraničních věcí ČR na závažné rozpory mezi deklarovanou podporou demokracie a lidských práv na jedné straně a podporou exportu vojenského materiálu do zemí, kde hrozí jejich porušování, na straně druhé.

AI je přesvědčena, že do zemí, v nichž hrozí reálné riziko zneužití zbraní za účelem potlačování lidských práv, by k vývozu zbraní nemělo docházet. A to nejen s ohledem na platná kritéria pro udělení licence na vývoz zbraní, ale také s ohledem na politiku podpory a dodržování demokracie v rámci nové koncepce zahraniční politiky ČR (2015-2017) a transformační a rozvojové spolupráce, stavící své priority na ochraně lidských práv, místním rozvoji a demokratických hodnotách.

Země, kam ČR exportovala zbraně v roce 2014

V roce 2014 ČR vyvezla vojenský materiál do 35 zemí, které hrubě porušují lidská práva a zároveň v nich chybí standardy kontroly pohybu zbraní. Často se jedná o represivní režimy, kde státy nedisponují demokratickou kontrolou ozbrojených složek, nezávislým soudnictvím, policií a elitami, které by byly zodpovědné vůči svým občanům. Při celkovém objemu exportu 421,9 mil. EUR (11,62 mld. Kč) činí tato částka zhruba 207,9 mil. EUR (5,73 mld. Kč), což je 49,29% celkového vývozu z ČR.

Země: Afghánistán, Alžírsko, Angola, Ázerbájdžán, Bahrajn, Burkina Faso, Čína, Egypt, Etiopie, Irák, Jemen, Jordánsko, Kamerun, Kazachstán, Keňa, Konžská republika, Kosovo, Kuvajt, Libye, Libanon, Malajsie, Maroko, Nigérie, Omán, Pákistán, Ruská federace, SAE, Saudská Arábie, Singapur, Srí Lanka, Thajsko, Turkmenistán, Uganda, Venezuela, Vietnam

26.8.2016

Vývoz zbraní z ČR za rok 2015: víc než polovina do zemí s represivním režimem!

Amnesty analyzuje výroční zprávu Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.

17.7.2016

Reakce Amnesty na Chilcotův report

Salil Shetty komentuje zjištění britské komise o (ne)oprávněnosti britského zásahu v Iráku v roce 2003.

30.6.2016

Neziskovky vyzývají OSN: zastavte členství Saúdské Arábie v Radě pro lidská práva!

Amnesty International a Human Rights Watch poukazují na lidskoprávní problémy, které se neslučují s členstvím v Radě.

8.6.2016

Egypt: dodávky zbraní porušují Smlouvu o obchodu se zbraněmi a může docházet k jejich zneužití

Prakticky polovina členských států EU nedodržuje výzvu zastavit dodávky zbraní a vojenského materiálu do Egypta, které bylo schváleno Radou EU v srpnu 2013.

Více zpráv...