Budu hrát svou hudbu

  Blog

Svoboda slova a vězni svědomí   Rusko Komentář od Martina Pařízková publikován 24.1.2019

Jak mladí v Rusku reagují muzikou na politiku.

Jen si představte: jeden populární interpret, tak jak musí, pořádá koncerty v několika městech. Vstupenky se prodávají, zbývá jen několik hodin před začátkem. Najednou majitel klubu obdrží hovor od jedné bezpečnostní služby, která  důrazně doporučuje zrušit koncert. Světla jsou vypnuta. Elektřina je vypnutá. Zpěvák nemůže zklamat fanoušky, z vlastní iniciativy interpretuje na ulici, vyšplhá se  na auto a začne své vystoupení. Během pěti minut ho sundá z auta několik policistů, kteří ho odvezou na policejní stanici. Nebo někteří jsou zatčeni před koncertem . Existuje spousta způsobů, jak to udělat. Ruský rapper Huskey a Allj, popová punková kapela Friendzone, witchhouse duo IC3PEAK, ukrajinský reggae hudebník Sahar May, jehož tanky nedosáhly Moskvy a mnoha dalším nebylo dovoleno interpretovat. 

Obecně asi 40 koncertů bylo zrušeno po celé zemi v roce 2018. Je zajímavé, že každý případ má hodně společného a liší se jen v některých aspektech. Jednotně si  řekněme, že  rodiče si myslí, že jejich děti naslouchají ničivé hudbě, povzbuzující  je k  užívání drog, alkoholu, dokonce k páchání sebevraždy a mnoha dalším méně sociálně přijatelným věcem. Některým  lidem tyto věci připomínají 80. léta  20. století v Sovětském svazu. 

Je třeba připomenout, že během 80. let byla v SSSR doba vývoje a vzniku mnoha, v té době neznámých, hudebních žánrů. Sovětská společnost už věděla, co je rocková hudba, ale nic nevěděla o rapu, který  se mimochodem narodil v době sovětských časů! Byla to doba, kdy začaly hrát hudbu různé kapely, které nemohli představitelé strany pochopit. Proto někdy kapely nesměly hrát, kvůli své "amoralitě" a "destruktivitě", takže musely hrát v ilegalitě. Ale již koncem osmdesátých let, kdy Perestroika a Glasnost zahájily proces nevyhnutelného kolapsu, "Totalitarian Rap" rockové kapely AlisA s texty "Totalitarian rap je pokusem  o rekonstrukci kostela na sklad," nebo "Život Petrohradu" od Bad Balance, s textem "Vláda je způsob, jak porazit národ / S novým zákonem si lehám do rakve / Ale zastav! Není úniku! / Narodil jsem se a vyrostl v sovětském šrotu". 

Není těžké přijít na to, na co tyto a mnoho dalších písní poukazovalo - na absurditu situace a nevyhnutelný konec sovětského impéria. A mládež neuspokojená sociálně-politickou stagnací  rychle zachytila tyto melodie. Viděli způsob, jak se zapojit do politického života země, což bylo předtím zakázáno. Stejné věci se stávají v Rusku právě teď, když narůstá nespokojenost s vládou. 

Pro nebo proti

Politika však nebyla vždy klíčovým tématem písní - měla další témata a příběhy, jako je konzumování  drog nebo policejní nespravedlnost. Předpokládejme, že růst negativního sentimentu v hudbě závisí na schválení klíčových statutů moci. Od roku 2014 se hodnocení  V. Putina rychle zvyšuje. Má to několik důvodů - zimní olympijské hry v Soči a historické znovusjednocení  s Krymem seznamu dominují. Nicméně předpoklad, že tento trend by měl dlouhotrvající účinek, by byl naprosto špatný. Tato skutečnost byla jasně pochopena v Kremlu, který nenalezl žádnou jinou alternativu, než  s  určitými interprety uzavřít dohody na tom,  že museli podporovat kult tzv. Nového cara. 

Hudba proto měla posílit představu prezidenta jako toho, kdo otáčí světem tak, jak se mu líbí. Timati, legenda ruské scény, například vydal píseň s názvem "Nejlepší přítel", kde on, stojící na Rudém náměstí, zpívá, že jeho nejlepší přítelem je Vladimír Putin. Samozřejmě, on je, stejně jako čečenský prezident Ramzan Kadyrov, který se pravidelně objevuje na Instagramu interpretů. Faktem je, že v roce 2014 ruský národ pocítil obrovskou jednotu a byl pyšný na svou zemi a vůdce. Putin se stal trendem, jako popová hvězda, která byla v Rusku populární (samozřejmě), a taky ve zbytku světa. Hlavně když všichni pobíhali kolem a hlasitě křičeli KRYM JE NÁŠ… 

Nicméně několik řádků (a nejen z ruské scény) nemělo dlouhotrvající účinek. Především, veřejný názor z krymského šílenství se posunul, jakmile přišly sankce a národ začal cítit výsledky "pocházející z kolen" - termín, který Putin používal k popisu ruského návratu na mezinárodní scénu - a neměl z toho radost. Za druhé, generace 2000 se již rozrostla a uvědomila si, že po celý  život vidí (téměř) neměnného prezidenta. Jeden problém však byl - lidé nemohli jít ven do ulic a říkat, že zde je něco špatně. Vlastně to mohli udělat (a nakonec to udělali), ale Rusko není zemí s 300 lety demokratických tradic. Je to země, jejíž celá historie, s výjimkou posledních 25 let, byla nedemokratická.

 

Od roku 2016 klesá přijatelnost V. Putina, stejně jako celé vlády. Existují důvody, proč - bylo přijato několik represivních zákonů, jako je tzv . balíček Jurové, zhoršující se hospodářská situace, zvětšování mezinárodní izolace. A lidé začali vycházet do ulic, aby ukázali vládě, že se zde něco pokazilo. Vládní reakce byla brutální - v západních médiích se objevily fotografie násilí! A později budou tyto motivy přenášeny do hudby. Tímto způsobem můžeme zaznamenat jeden zajímavý konzistentní vzor - počet politicky orientovaných písní rostl v závislosti na úrovni protestních vzorů ve společnosti. Dnes je tato hudba vydávána v celých albech. 

Pokud se podíváme na rok 2018, můžeme konstatovat, že je plný "provokativních písní". Rockový hudebník Dolphin vydal své nejnovější album 442, na kterém drsně deklamuje, co se děje v Rusku a ve zbytku světa. Například Martin Mull, americký zpěvák a herec, řekl, že mluvit o hudbě je jako tancovat na architekturu, takže tady jsou nějaké příklady: 

Vezměme si píseň s názvem 520. Vizuálně to připomíná Velkého bratra z Orwelova 1984, který vypadá podobně jako V. Putin na obálce knihy Nový car, pokládá malou žlutou kachnu - neoficiální symbol protestu, požadující rezignaci premiéra Dmitrije Medveděva v březnu 2017, zapne televizi s blikavou ukázkou násilí.

Všechno je později doplněno řádky  "Budoucnost našich dětí  spočívá v bajonetech v zádech". 

Nebo píseň 713, kde zpívá " Odcházím  k bombardovaným  městům / Spící lidé, které neznám/ Oni se nikdy nevzbudí / Dostanou se  navždy do nebe ". Je ironií, že když album bylo vydáno, byly na Sýrii a Jemenu zahájeny letecké útoky zemí jako Saúdská Arábie, Rusko nebo Spojené státy.

Nebo je tu mladý rapper přezdívaný FACE. Jeho volba přezdívky není náhoda - osobně si říká "tvář mládí", která se nebojí žádných tabu. Neváhá používat nejšpinavější výrazy pro popis podmínek života v zemi. 

Doposud jeho největší protest je jeho poslední album – Cesty jsou nevyzpytatelné, kde skrývá odkaz na V. Putina. Na jeho obálce - mrtvý dvoukřídlý orel propletený ostnatým drátem, císařským žezlem a prstencem, kladivo, srp, komunistická hvězda. A to je jen začátek. 

Stručně  řečeno, FACE kritizuje každou absurdnost a problémy v moderním Rusku. Jeho píseň SHIV má následující text:  "Vidím lidi v očích jedné bezmocnosti / Zde  oběť je vinná, pokud je znásilněna / stupidita, hrubost, agilnost, v jejich rukou je moc / Svoboda projevu zde je odsouzení na doživotí , to je Rusko." Kromě toho je v jeho pohledu Rusko země, kde "svíčky stojí více než chléb", bez svobody projevu, represivní policie, zkorumpovaní státní úředníci a kněží se zlatými kříži na břichách. Tato země je ta, která  jeho slovy předstírá, že je velkou mocí, nazývá všechny bratry nebo bratrskými národy, ale na druhé straně vezme něco, co jí nepatří. A každý ví, co je zpráva, protože jsme "četli historii a víme o ****** (Krym)". To je země, kde převládá strach, lidé se bojí a jsou nejistí ohledně budoucnosti, ale stále čekají na něco dobrého. Ale to nepřichází, protože v tomto Rusku pro smutné lidi jsou jen dvě možnosti, jako v ikonickém sovětském vtipu – jedna polovina země sedí (ve vězení) a  druhá polovina je hlídá... 

Jak jsem zmínil  téma "Rusko pro smutné lidi", bylo by úplně špatné nezmínit čarodějnické duo IC3PEAK. Říkají si "audiovizuální teroristé" a jejich dílo může vést k závěru, že život v Rusku se rovná smrti. Jejich texty obsahují hlubokou reflexivní zprávu o realitách moderního Ruska, v němž můžete být odsouzeni za odpověď  a sociálních médiích nebo zatčeni na demonstraci. Stačí sledovat hudební video pro píseň "Smrt ne více" a pochopíte všechno. A přečtěte si slova písně. V tomto videu dívka se smrtelně  bledou  tváří stojí před budovou "Bílého domu" - vládou Ruské federace, vyleje  na sebe samotnou  benzín a říká "Nechte to  všechno shořet". Později dívka sedí na ramenou policisty, který má na sobě ochranný oblek na rozhánění demonstrací před  budovou sídla FSB v Moskvě a říká: "Nic  mne neočekává vpředu ". V jejich vizi je to země, kde můžete "vyjít na ulici hrát si s mou kočkou / Ale policejní auto kočku přejede" (v této zemi je tolik policistů, takže Rusko je často nazýváno policejním státem ), "budete utlumeni  policií s ostatními na náměstí" nebo dokonce "strávíte čas v internetovém vězení" (v roce 2018 bylo několik lidí pronásledováno pro příspěvky na sociálních sítích). Toto je smutné Rusko, které se od roku 2000 zvedá z kolen. Vypadá to, že se zvedlo velmi dobře, podívejme se na nynější mapy Ruska nebo poslouchejme, co říká V. Putin. Podle něj je všechno dokonalé. Ano, jsou problémy, ale kdo nemá problémy? Vypadá to, že všechno je úžasné, ale z nějakých důvodů nikdo nechce žít v té zemi. Čirý výkřik duše. Rusko je pro smutné lidi, hoši..

 

Ztraceno v překladu

Bylo  by nesprávné tvrdit, že tento fakt by byl býval  ignorován vládou. Kremlu  je jasné,  že dříve nebo později tito mladí lidé vyrostou a stanou se aktivními voliči a nahradí více pasivní starší voliče. Dokud to bude takhle a nedá se tomu vyhnout, je důležité nastavit dialog, společenskou smlouvu mezi mládeží a vládou, ať již měkkou, poskytující jim "cukrátko" nebo je ovládat máváním obuškem. Pro vládu se to stalo otázkou přežití. 

Jelikož mluvíme o mladých lidech, nemusíme být geniové, abychom je spojili s internetem, nikoli s televizí. Informace se tam šíří tak rychle a ponechávají místo pro širší diskusi. To pochopí  také  interpreti - pro ně je snadnější šířit své dílo. Například,  FACEovy "Cesty jsou nevyzpytatelné", se stalo jedním z nejoblíbenějších alb v roce 2018. Dokonce i on sám říká, že jeho publikum sestává především z mládeže ve věku od 15 do 20 let a hlavně tato skupina lidí tvořila páteř demonstrací proti vládě v letech 2017 a 2018. Měli představu, že nikdo jim nemůže vzít jejich  svobodu projevu a svobodu vyjadřování se na internetu. 

Vláda však se svým rozhodnutím přišla pozdě. Byl tam jeden značný problém - nedostatek vzájemného porozumění mezi vládou a mládeží. Zatímco lidé v Kremlu velmi oficiálně a moudře a někdy květnatým způsobem popisují situaci v Rusku jako pozitivní, bez ohledu na zhoršující se mezinárodní atmosféru, lidé v zemi tvrdí, že tahle pozitiva nejsou  vidět. Pro ně byla zvýšena DPH z 18 na 20 procent, stejně jako se zvýšil věk odchodu do důchodu.

Tam jsou jasné paralely se Sovětským svazem, kde se vždycky mluvilo o komunismu, dosažení utopie, která ale nikdy nepřišla. Lidé dokonce žertovali: 

Jaké stadium přichází mezi socialismem a komunismem? Alkoholismus! 

Ale to je vedlejší. Zadržení Huskyho ukázalo, jak hluboký je rozpor mezi mládeží a vládou. Nedostatečné porozumění mezi těmito dvěma subjekty vedlo k pozvání několika rapperů do Kremlu na rozhovor. Přineslo to něco? Ne tak úplně. Rappeři věděli, že tato angažovanost s vládou (nebo správně řečeno s několika vládními úředníky) by mohla obrátit proti nim jejich publikum – byli by považováni za nové nástroje Kremlu k prosazení jeho programu. Přesto se uskutečnilo několik nabídek, jako jsou vládní granty pro interprety nebo možnost uspořádat rap festival na Krymu. 

Nejdůležitějším výsledkem tohoto problému bylo pravděpodobně zapojení prezidenta do této diskuse. Řekl, že "chytit a nepustit - je nejméně efektivním přístupem, nejhorší volbou, která kdy byla použita. A výsledek všeho by se obrátil na očekávaný." Bohužel je již pozdě, vlak odjel a žádné schvalovací rozhovory nezachrání situaci, přinejmenším proto, že každé oddělení státního aparátu jedná v rámci svého chápání této problematiky. Existuje názor, že pokud by všechna tato slova a projekty o rapu byly vytištěny na papíře, bylo by možné zabalit do nich slona. Je jasné, že mezi těmito institucemi a aktéry neexistuje jednotný přístup, ale vidíme zřejmý pokus "privatizovat" scénu, koupit ji.

 V tomto okamžiku se nezdá, že se to vyplatí. Mládež, která byla dříve považována za jednu z nejvíce loajálních společenských skupin vůči Putinovi, se stala kritičtější vůči režimu. Tato konkrétní skupina mladých lidí ve věku 25-35 let je známá nízkou úrovní podpory Vladimíra Putina (58%), pozitivně se dívají na EU a USA, rozvoj moderní kultury a tak dále. Současně je tato skupina méně nakloněná sledování televize, kde jsou ukazovány nové tanky a rakety, kde lze vidět tytéž lidi, jako jsou Dmitrij Kiselev, Ekaterina Andreeva a Vladimir Soloviev, kteří jsou zodpovědní za formování politické nálady Rusů z televizních obrazovek. Tato skupina se cítí podváděná a stále více lidí (23-33%) je připraveno vyjít do ulic s požadavky na ekonomické a politické změny. Ještě více lidí (61%), což je nesmírně důležité, osobně viní V. Putina za problémy v Rusku. 

V tomto smyslu se rok 2018 stal rokem, kdy se Rusko začalo přesouvat do post-Putinovské  éry, kde on již není "nejlepší kamarád" a mládež je "jedna rodina, velká armáda lidí, kteří vyrostou a něco změní v zemi," jak řekl FACE v jednom ze svých rozhovorů. Existuje pocit, že Rusko pomalu, ale jistě vstupuje do éry nové perestrojky a mimořádně velký zájem vlády a osobně V. Putina o pop-kulturu je největším potvrzením této teze. V tomto smyslu se stal rap, jak byly komunistické vtipy v době pod červeným praporem nebo písně koncem 80. let – formou protestu. Budou vycházet nové songy, objeví se nové nápady, myšlenky a požadavky, toto nelze  změnit, zatímco vláda bude přemýšlet, jak realizovat plán na sebezáchovu. Je jasné, že ho má, ale není jasné, jak dlouho to bude fungovat. Citujme populární komunistický vtip: "Co je černé a klepe na dveře? Budoucnost." A ta, jak víme z Terminátora 2, není stanovená. Neexistuje. Není tam žádný osud, ale to, co děláme pro sebe.