Boj za lidská práva není politika

  Blog

Svoboda slova a vězni svědomí   Česká republika Komentář od Petr Benda publikován 21.5.2020

Komentář předsedy Správní rady Amnesty ČR k důvodům ukončení spolupráce s reklamní agenturou Havas Worldwide Prague.

Na přelomu roku jsme spolu s agenturou Havas, která je náš dlouholetý partner, začali pracovat na přípravách kampaně o náročném tématu Číny a jejího zacházení s příslušníky ujgurské menšiny. Po několika týdnech práce a rozjetých příprav jsme byli s překvapením informováni o tom, že práce na projektu byla ze strany Havasu pozastavena, a že je nutné práci na této kampani nechat schválit globálnímu manažerskému týmu agentury. Musím přiznat, že jsem byl docela překvapen, když jsem to slyšel, protože - pokud vím, tak nic podobného se doposud (za zhruba 7 let naší spolupráce) nikdy nestalo. Nicméně v Amnesty jsme chápali, že je někdy nutné konzultovat některé projekty s globálním vedením a proto jsme čekali na reakci. A dozvěděli jsme se, že nově jsou aktivity agentury, které jsou nebo by mohly být vnímány jako politické, nyní „pod dozorem“ nebo "omezovány". A práci na naší kampani proto definitivně stopli.

  

Mrzí mě to, zvláště proto, že je jasné, že v tomto máme s Havasem velmi odlišný názor na podstatu problému. Na tom, co čínský stát dělá svým ujgurským i dalším občanům, není vůbec nic (ani vzdáleně) politického. Je evidentní, že to co se tam odehrává, je masivní porušování lidských práv (nezákonné věznění a pronásledování, mučení, hromadné popravy, atd.), přičemž všechna práva tamních lidí jsou jasně vyjmenována v několika mezinárodních smlouvách, které podepsala i samotná Čína. Absolutně žádný režim ani politický systém na planetě nemá právo beztrestně dělat to, co Čína svým občanům dělá, a je povinností a posláním Amnesty to všem objasnit a informovat o tom. (A pokud bychom snad skutečně měli přistoupit na to, že boj proti porušování lidských práv je "politický", tak v tom případě by byly "politické" i všechny předchozí kampaně, na kterých jsme kdy s Havasem spolupracovali.)

    

Z našeho pohledu byla spolupráce mezi reklamní agenturou Havas a Amnesty v posledních několika letech inspirativní, podnětná a v mnohém nám velmi pomohla. I proto nám bylo v Amnesty velmi líto, že se Havas rozhodl nepokračovat v této kampani. Rád bych ale připomněl, že Amnesty je nezávislé, apolitické a nestranné hnutí, které svou práci staví na spolehlivém výzkumu a odpovědnosti. Během několika let spolupráce s Havasem jsme měli důvěru v to, že respektují naše výzkumy, zjištění či fakta a jsou spolehlivým partnerem v našem boji za základní práva lidí, která jsou nedělitelná, univerzální a musíme jejich dodržování vymáhat bez rozdílu všude tam, kde se porušují. Tato důvěra však byla narušena a my proto nemůžeme ve spolupráci pokračovat.

    

Přesto bych rád agentuře Havas (a zejména všem členkám a členům jejich pražského kreativního oddělení) poděkoval za její dlouhodobou, usilovnou a úspěšnou práci na našich kampaních, které pomohly mnoha lidem po celém světě a taky vyhrály řadu ocenění. Na spolupráci pro náš boj za lepší svět budeme nyní hledat nové reklamní agentury. (Pokud máte tip - neváhejte nám ho poslat.)

    

Petr Benda,

předseda Správní rady Amnesty International ČR

 

Podpořte, prosím, náš boj za lidská práva a svobodu. Darujte ještě dnes, prosím.

Děkujeme.