Prohledávat obsah

nalezeno 4205 výsledků:

  Článek publikován 28.3.2024

Jemen: Spravedlnost pro oběti devítiletého konfliktu zůstává v nedohlednu

Letos uplynulo již devět let od začátku konfliktu v Jemenu. Miliony obyvatel nadále trpí a obě válčící strany selhávají v zajištění spravedlnosti a odškodnění obětí.

  Článek publikován 26.3.2024

Rada bezpečnosti OSN vyzývá k příměří v Gaze

Po prvních třech neúspěšných hlasováních přijala rada Rada bezpečnosti OSN rezoluci požadující okamžité příměří v Gaze. To by mělo trvat nejméně po dobu měsíce ramadánu, dokument nicméně vyzývá k tomu, aby bylo příměří trvalé.

  Článek publikován 26.3.2024

Dobré zprávy z Nizozemska! Uzákonění definice znásilnění založené na souhlasu

Nizozemský senát rozhodl o změně zákona o sexuálních deliktech. Nově zavádí definici znásilnění, která tento čin definuje na základě absence souhlasu. Zákon vstoupí v platnost 1. července 2024.

  Článek publikován 25.3.2024

Saúdská Arábie stanula v čele komise pro ženská práva. Sama je rozsáhle porušuje

Úkolem Komise OSN pro postavení žen je prosazování ženských práv a rovnosti pohlaví. Je proto nezbytné, aby i předsedající země tato práva dodržovala a rovnost žen pro ni byla samozřejmostí. V případě Saúdské Arábie je ale situace opačná – tamní ženy čelí rozsáhlé diskriminaci.

  Případ publikován 25.3.2024

Dívka z Ekvádoru kvůli svým aktivitám na ochranu přírody čelí výhrůžkám. Zastaňte se jí podpisem petice

Před domem čtrnáctileté klimatické aktivistky vybuchla podomácku vyrobená výbušnina. K incidentu došlo jen pár dnů poté, co mladá Ekvádorka Leonela Moncayo s dalšími osmi dívkami musely kvůli svým aktivitám na ochranu životního prostředí čelit slovním útokům ministryně energetiky a dolů. Amnesty žádá ekvádorské úřady o prošetření incidentu a zajištění dostatečné ochrany pro dětské aktivisty.

  Článek publikován 19.3.2024

Pět dokumentů, které stojí za to: Tipy Amnesty na festivalu Jeden svět

Další ročník dokumentárního festivalu Jeden svět je tady! A i letos přináší pestrý a nabitý program. Abyste se ovšem v desítkách promítaných snímků snáze zorientovali, má pro vás Amnesty několik tipů. Podívejte se, jaké lidskoprávní filmy si nenechat ujít!

  Článek publikován 18.3.2024

Tři roky vězení za rádiové vysílání o válce

Když Rusko napadlo Ukrajinu, rozhodl se Vladimir, že nebude mlčet. Založil vlastní amatérskou rádiovou stanici a začal vysílat necenzurované zprávy o válce na Ukrajině. Ruské úřady ale jeho signál vystopovaly a Vladimira zatkly. Následně byl odsouzen ke třem krutým rokům ve vězení. Proto potřebuje vaši podporu.

  Článek publikován 18.3.2024

Popsal svou výlohu hesly proti válce, skončil v trestanecké kolonii

Po vpádu Ruska na Ukrajinu popsal Dmitrij výlohu svého obchodu protiválečnými hesly. Ačkoliv dostal pokutu, v protestování proti válce nepřestal. Tamní úřady ho proto odsoudily k 18 měsícům v trestanecké kolonii. Teď potřebuje vaši podporu.

  Článek publikován 18.3.2024

Situaci na Ukrajině označil za „válku“. Dostal 7 let

Moskevský opoziční zastupitel Alexej byl prvním Rusem odsouzeným podle tvrdých zákonů o válečné cenzuře. Za to, že kritizoval agresi na Ukrajině a tamní situaci označil jako „válku“, byl odsouzen k sedmi rokům za mřížemi. Proto potřebuje vaši podporu.

  Článek publikován 18.3.2024

Nahradila cenovky protiválečnými hesly, byla odsouzena na 7 let

Na protest proti válce nahradila ruská umělkyně Alexandra cenovky v jednom z petrohradských supermarketů cedulkami s protiválečnými informacemi a hesly. Za to si odpykává krutý sedmiletý trest v trestanecké kolonii.

123456421

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...