Prohledávat obsah

nalezeno 217 výsledků:

  Článek   Úspěch publikován 13.3.2024

Dobrá zpráva: Andorrská aktivistka za ženská práva Vanessa Mendoza Cortés byla zproštěna viny

Kvůli vyjádření o situaci žen a dívek v Andoře včetně práva na potrat hrozilo obránkyni lidských práv odnětí svobody a vysoká pokuta. Po zdlouhavém nespravedlivém soudním procesu byla na základě rozhodnutí soudu ze 17. ledna 2024 obvinění zproštěna.

  Případ publikován 6.2.2024

Afghánské ženy riskují věznění i mučení, přesto bojují za svá práva. Pomůžete?

Situace žen v Afghánistánu se od převzetí moci Tálibánem v roce 2021 neustále zhoršuje. Mladé ženy nesmějí studovat ani chodit do práce, a pokud proti restrikcím veřejně protestují, jsou zavírány do vězení, kde jim hrozí mučení. To je i případ obránkyně lidských práv Manizhy Seddiqi. Ta kvůli svým nenásilným aktivitám skončila za mřížemi a nemá přístup k právníkovi ani rodině. Nebyla přitom obviněna z žádného trestného činu. Manizha Seddiqi musí být okamžitě propuštěna. Podepište petici za její osvobození.

  Článek   Úspěch publikován 23.9.2023

Dobrá zpráva z Mexika: interrupce jsou legální v celé zemi!

Mexiko zlegalizovalo interrupce ve všech státech federace. Jedná se o významný úspěch pro všechny ženy v Mexiku.

  Článek publikován 23.8.2023

Texaská soudkyně rozhodla o zmírnění potratového zákona. Státní zástupce se odvolal

Podle texaské soudkyně by neměl hrozit postih doktorům, kteří poskytnou interrupci ženám se zdravotními problémy a jejichž dítě má vysokou šanci, že zemře krátce po narození. Státní zástupce se ale proti rozsudku odvolal a texaský Nejvyšší soud o případu rozhodne až příští rok.

  Článek publikován 2.8.2023

Mravnostní policie je zpět. Írán přitvrzuje ve vymáhání nošení šátku

Írán v roce 2022 oznámil rozpuštění mravnostní policie, nyní je ale útvar zpátky pod novým jménem. K tomu byl představen nový návrh zákona upravující tresty za nenošení hidžábu. Už milion žen byl policií varován, že si mají zahalit vlasy, nebo budou trpět následky.

  Článek   Úspěch publikován 30.6.2023

Nizozemský parlament schválil novou definici znásilnění!

Podle úpravy zákona schválené nizozemským parlamentem je znásilnění definováno pomocí absence souhlasu. Očekává se, že úpravu v dohledné době schválí i senát a Nizozemí se připojí k zemím, kde je souhlas součástí definice znásilnění.

  Článek publikován 24.6.2023

Uplynul rok od zrušení rozsudku Roe v. Wade. Jedna ze tří žen žije ve státě s omezeným přístupem k interrupcím

Právo na interrupce už rok není v USA chráněno na federální úrovni. Erika Guevara-Rosas a Tarah Demant z americké pobočky Amnesty popsaly, čemu ženy v USA po zrušení Roe v. Wade čelí.

  Článek   Úspěch publikován 23.6.2023

Slavíme úspěch: Švýcarský parlament změnil definici znásilnění!

Švýcarsko odsouhlasilo změnu zákona o znásilnění, nově je definice založená na souhlasu. Cyrielle Huguenot ze švýcarské Amnesty to ocenila jako významný úspěch, ale upozornila, že v boji proti sexuálnímu násilí jsou zapotřebí další kroky.

  Článek publikován 30.4.2023

15 států se připojilo k žalobě proti maďarskému anti-LGBT zákonu

Více než polovina členských států EU se připojila k žalobě proti maďarskému zákonu diskriminujícímu členy LGBTI+ komunity. Jedná se převážně o západní země.

  Článek publikován 20.3.2023

Polsko: Odsouzení aktivistky stíhané za napomáhání potratu nabízí pohled do mrazivé polské budoucnosti

V Polsku byla odsouzena aktivistka Justyna Wydrzyńska k osmi měsícům veřejně prospěšných prací za podání potratové pilulky.

12345622

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...