Prohledávat obsah

nalezeno 189 výsledků:

  Případ publikován 13.11.2023

Trest smrti za účast na protestech. Rodiny mladíků se o rozsudcích dozvěděly z médií. Pomůžete?

Abdulláhovi ad-Derázímu a Džalálu Labbádovi hrozí bezprostřední poprava poté, co saúdskoarabský Nejvyšší soud tajně potvrdil jejich rozsudky smrti, aniž by informoval jejich rodiny nebo právníky. Oběma mladým mužům nebylo v době spáchání údajných trestných činů ještě 18 let a byli odsouzeni za trestné činy související s účastí na protivládních protestech po hrubě nespravedlivých procesech, které se opíraly především o přiznání ovlivněná mučením. Podpořte je podpisem petice.

  Případ publikován 26.10.2023

Uganda přijala drakonický zákon proti homosexualitě. Za jeho porušení hrozí až trest smrti

Ugandský prezident schválil v květnu 2023 kontroverzní zákon, který kriminalizuje vztahy mezi osobami stejného pohlaví. Za jeho porušení hrozí lidem desítky let vězení, doživotí, nebo dokonce trest smrti. Od přijetí zákona došlo v Ugandě k nárůstu násilí vůči LGBTI+ komunitě. Ugandská vláda musí zákon zrušit a zajistit LGBTI+ lidem dostatečnou ochranu jejich práv.

  Případ publikován 26.9.2023

Na sociálních sítích měl deset sledujících. Přesto ho za příspěvky na nich odsoudili k trestu smrti. Pomůžete?

V Saúdské Arábii byl k trestu smrti odsouzen bývalý učitel Mohammad bin Násir al-Ghamdí. Trest si vysloužil za to, že na sociálních sítích kritizoval saúdského krále a požadoval propuštění nespravedlivě uvězněných duchovních představitelů. Ghamdí však pouze uplatňoval své základní právo na svobodu slova. Podepište petici za jeho propuštění.

  Článek   Úspěch publikován 18.9.2023

Úspěch ve Vietnamu: výkon trestu smrti nespravedlivě odsouzeného byl odložen

Nguyen Van Chuong byl před šestnácti lety odsouzen k trestu smrti, ačkoliv existují důkazy o jeho nevině a podle jeho tvrzení byl mučen policií. V srpnu 2023 se nacházel v přímém ohrožení výkonu trestu, ale poprava byla nakonec odložena.

  Článek   Úspěch publikován 26.7.2023

Slavíme úspěch: Ghanský parlament zrušil trest smrti!

Ghanský parlament v červenci 2023 schválil zrušení trestu smrti. Amnesty to vítá jako velmi významný krok v boji za zrušení tohoto nelidského trestu, a připomíná, že Ghana by trest smrti měla zakázat i v ústavě.

  Případ publikován 19.6.2023

V Íránu odsoudili k trestu smrti novináře. Pomozte mu podpisem petice

Německo-íránský novinář a disident Džamšíd Šarmahd (Jamshid Sharmahd) byl po hrubě nespravedlivém procesu odsouzen k trestu smrti. Ve vězení je vystaven mučení, držen na samotce a je mu odpírán kontakt s rodinou a přístup k lékařské péči. Podepište petici a požadujte zrušení trestu smrti a jeho okamžité propuštění.

  Článek   Úspěch publikován 1.6.2023

Írán zrušil trest smrti pro tři účastníky protestů

Třem účastníkům protestů už nehrozí výkon trestu smrti. Dva z nich byli propuštěni na kauci, jednomu byl trest snížen na deset let vězení. Další nespravedlivě odsouzení ale nadále zůstávají v ohrožení výkonu popravy.

  Článek publikován 30.5.2023

Írán popravil další tři protestující, pro další je ale ještě naděje

Dohromady bylo popraveno sedm účastníků protestů vyvolaných smrtí Mahsy Aminiové. Dalším osmi výkon popravy hrozí, jiní budou souzeni znovu, nebo byl rozsudek o trestu smrti zrušen a nahrazen odnětím svobody.

12345619

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...