Byznys a lidská práva

21.6.2017

Nepál: Bezohledným náborářům je ponechána volnost k vykořisťování migrantů

Podle zprávy, kterou dnes zveřejnila Amnesty International, selhává nepálská vláda při kontrole bezuzdného klamání a vydírání v záležitosti pracovních náborů v zemi, čímž vystavuje přistěhovalecké pracovníky riziku nucené práce v cizině a zanechává je s ohromnými dluhy.

14.6.2017

Saudská Arábie: Trumpova návštěva dává zelenou porušování lidských práv

Podle toho, jak americký prezident Donald Trump vystupuje na své první zahraniční návštěvě na summitu v Rijádu v Saudské Arábii, budou jeho diskuzím s představiteli států Perského zálivu a arabskými státy dominovat boj proti terorismu a bezpečnost.

10.3.2017

Indonésie: Vláda musí prošetřit pracovní podmínky firmy Wilmar, která se pokouší zakrýt tvrzení o vykořisťování.

Kampaň zemědělského gigantu Wilmar sloužící k zamaskování nevhodných pracovních podmínek umožnily chyby indonéské vlády. Ta nezačala vyšetřovat oznámení mířící proti společnosti zabývající se výrobou palmového oleje.

10.3.2017

Amnesty International kritizuje taktiku Wilmaru a vyzývá indonéskou vládu, aby byly vyšetřeno zneužívání způsobené průmyslem palmového oleje.

V listopadu loňského roku zveřejnila Amnesty International zprávu s názvem „Velký skandál s palmovým olejem, zneužívání práce velkými značkami“. Uvedená zpráva je zaměřena především na vykořisťování a zneužívání pracovní síly na plantážích v Indonésii, které využívá pro produkci palmového oleje společnost Wilmar International (Wilmar) – největší obchodník s palmovým olejem na světě (43%). Zpráva taktéž mapuje trasu palmového oleje vyrobeného v Indonésii pro společnost Wilmar dalším devíti světovým firmám: SA, ADM, Colgate-Palmolive, Elevance, Kellogg´s, Nestlé, Procter & Gamble, Reckitt Benckiser a Unilever.

30.11.2016

Palmový olej: Světové značky profitují na dětské a nucené práci

Unilever, Nestlé nebo Procter & Gamble jsou mezi devíti výrobci přispívajícími k zneužívání práce.