Urgentní
akce

© Piotr Wójcik/Picture Doc

Proč polské úřady místo útočníků šikanují oběti násilí?

Případ

11. listopadu 2017 bylo 14 odvážných polských žen napadeno během pochodu organizovaného při příležitosti Dne nezávislosti ve Varšavě. Skupina aktivistek se rozhodla vystoupit proti nenávistným projevům, které průvod provázely, a přinesly transparent s nápisem „Stop fašismu“. Několik minut po roztažení transparentu byly napadené a z videozáznamů je vidět, že do nich někteří lidé kopali, plivali na ně a křičeli. Policie však adekvátně nezasáhla.

Řada demonstrujících používala světlice, házela petardy, křičela či nesla transparenty s xenofobním podtextem jako je „Bílé Polsko“ či „Buď Evropa bílá, nebo opuštěná“. Některé z napadených žen byly zraněné a útok jim způsobil pohmožděniny a řezné rány. Jedna z nich upadla do bezvědomí a potřebovala lékařskou pomoc. Polské úřady je však nedokázaly ochránit. Naopak, nyní jsou trestané, zatímco útočníci ne. Amnesty International vyzývá ministra vnitra, aby zajistil potrestání útočníků a všech 14 žen zbavil veškerých obvinění.

„Ukázaly jsme transparent pochodujícím. Zpočátku byli překvapení. Potom do nás začali kopat, nadávat a nakonec nás odtáhli z cesty. Nechtěli jsme zastavit či zablokovat pochod, jen jsme chtěly ukázat naše poselství a odejít,“ řekla jedna z napadených aktivistek.

Vyšetřování útoku se úřady rozhodly ukončit a ženy byly nakonec obviněné a uznané vinnými za narušení legálního shromáždění. Tato opatření jsou velmi znepokojující a mohou mít zásadní dopad na polskou občanskou společnost. Pokuty, stíhání a nedostatek ochrany ze strany policie představují přímé ohrožení práva na protest, což umožňuje umlčet každého, kdo chce vyjádřit svoje názory nebo kritizovat vládu.

„Když zranili Kasiu, zavolala jsem polici. Řekli mi, že nepřijdou, že mám hledat policejní doprovod demonstrace. Přibližně po 20 – 30 minutách přišli těžkooděnci,“ říká Agnieszka a další aktivistka, Zofia, dodává: „Policie přišla na místo, až když byl pochod pryč … Přišli a zapsali si naše osobní údaje. Posmívali se nám. Říkali, že to byla naše chyba, a že jsme způsobily problémy…Neptali se na útočníky…Celá komunikace s policií trvala asi 15 minut, přičemž u nás stálo 15 policistů v plné výzbroji.“

Ukažme společně, že za napadenými aktivistkami stojíme. Vyzýváme tímto ministra spravedlnosti a ministra vnitra Polské republiky, aby zajistili, že těchto 14 žen nebude potrestaných za pokojný protest a zároveň zajistí, že budou stíháni útočníci, kteří je napadli.

Článek publikován 24.10.2019

14 polských žen je nevinných – soud zrušil všechna obvinění!

Polský soud zrušil obvinění proti 14 polským ženám, které byly v listopadu 2017 napadeny během pochodu organizovaného u příležitosti Dne nezávislosti ve Varšavě.

Článek publikován 26.4.2019

Polské aktivistky podpořilo na 75 tisíc lidí!

Přes 75 tisíc lidí podpořilo čtrnáct polských žen napadených během pochodu pořádaného u příležitosti Dne nezávislosti ve Varšavě.

Článek publikován 25.2.2019

Příběh polských odvážných žen

Článek publikován 15.2.2019

Dobrá zpráva: Případ polských žen se bude znovu vyšetřovat

Varšavský soud nařídil, aby bylo obnoveno vyšetřování se 14 polskými ženami.

Pozadí

Dva roky po volbách, ve kterých zvítězila strana Právo a spravedlnost, uskutečnila polská vláda významné právní a politické změny, které podkopávají právní stát a ohrožují lidská práv v zemi. Tento vývoj zahrnuje přijetí právních předpisů, které ohrožují nezávislost Ústavního soudu, koncentraci moci v rukou výkonných orgánů na úkor nezávislého soudnictví bez politických zásahů, omezení svobody shromažďování a svobody projevu a omezení práv žen.

V říjnu 2017 vydala Amnesty International zprávu s názvem „V ulicích na obranu lidských práv“, ve které zdokumentovala znepokojující zneužívání policejních postupů, které jsou zbytečné a nepřiměřené. Vážné znepokojení nad policejními zásahy a kriminalizací protestujících kritizujeme i ve zprávě „Síla ulice. Ochrana práva na pokojný protest v Polsku“ z června 2018.

Omezování svobody shromažďování a projevu odráží celkovou situaci v Polsku. Amnesty International dlouhodobě upozorňuje na zmenšování prostoru pro občanskou společnost. Vyjádření nesouhlasu s vládní politikou a postupy je neustále komplikovanější, přičemž příslušné orgány zneužívají Kodex menších trestných činů a trestní zákoník na umlčení osob, které požadují svá lidská práva. Amnesty International to považuje za nepřiměřený zásah porušující mezinárodní právo.