Česká republika

Vláda přijala opatření zaměřená na řešení problémů týkajících se diskriminace romských dětí ve vzdělávání, na které upozornila Evropská komise. Stále pokračují protesty proti migrantům a uprchlíkům a skupiny, které uprchlíky podporují, čelí hrozbám ze strany krajní pravice.

Romové

Právo na vzdělání

Dne 1. září vstoupila v platnost novela Školského zákona. Ta byla přijata v roce 2015 v reakci na řízení zahájené Evropskou komisí v rámci porušení směrnice o rasové rovnosti. Pozitivní reformy zahrnovaly podpůrná opatření pro děti, u kterých jsou identifikovány speciální vzdělávací potřeby, zavedení povinného roku mateřské školy pro všechny děti a snaha integrovat všechny děti s lehkým mentálním postižením do běžných škol a zajistit tak inkluzivní vzdělávání. Národní a mezinárodní nevládní organizace tyto reformy přivítaly, nicméně zdůrazňují, že je třeba zavést i další opatření, která by pomohla vypořádat se se škodlivými postoji vůči Romům a poskytnout dostatečné prostředky na podporu vzdělávání těch žáků, kteří to potřebují.

Nucená sterilizace

V březnu Výbor pro odstranění všech forem diskriminace žen spadající pod OSN (CEDAW) doporučil ustanovení mechanismu, který by poskytl kompenzace romským ženám, které se staly oběťmi nucené sterilizace a ustanovení nezávislého orgánu, který by vyšetřil celkový rozsah důsledků těchto zákroků. Ke konci loňského roku vláda ještě nepodnikla žádné kroky, které by vedly k těmto opatřením.

Projevy nenávisti

Protesty proti migrantům a uprchlíkům stále pokračují. V únoru se v Praze účastnily tisíce lidí demonstrací proti uprchlíkům, načež byla napadena Klinika, kde sídlí kancelář organizace věnující se právům uprchlíků. Jedna osoba byla zraněna. V dubnu bylo několik pražských podniků, které jsou členy kampaně „HateFree Zóny“ napadeno spreji s nenávistnými vzkazy a krajně pravicovými symboly. V září bylo obviněno pět osob z trestného činu poškozování majetku a za „projev sympatií k hnutí směřující k potlačení lidských práv a svobod“. Poté v Praze došlo k demonstraci proti „anti-hate“ tendencím, které se zúčastnilo několik set lidí. Prezident Zeman i nadále pokračoval v označování uprchlíků a žadatelů o azyl za hrozbu. V srpnu jeden muž v Jiřetíně pod Jedlovou (okr. Děčín) vystřelil do vzduchu a křičel rasistické urážky na romské děti, které zde byly na letním táboře. Dle výpovědi organizátorů tábora místní policie nevyslala na místo hlídku, i když byla opakovaně žádána o pomoc. V září vyšetřování krajské policie zamítlo tato tvrzení, ale zjistilo, že incident nebyl důkladně prošetřen.

Uprchlíci a žadatelé o azyl

Vláda souhlasila s pokračováním přesidlování dle uprchlických kvót navržených Evropskou unií, avšak s přísnými bezpečnostními podmínkami. Do země bylo ke konci roku přesídleno pouze 52 uprchlíků a 12 jich bylo relokováno. Rutina zadržování žadatelů o azyl a migrantů stále pokračuje.

Práva LGBT+

V červnu ústavní soud shledal, že paragraf 13(2) Zákona o registrovaném partnerství, který zakazoval jedincům stejného pohlaví žijícím v registrovaném partnerství adoptovat děti a brát si je do pěstounské péče, je protiústavní. Toto ustanovení bylo zrušeno.

Práva žen

V květnu podepsala Česká republika Úmluvu Rady Evropy o prevenci a boji proti násilí na ženách a domácímu násilí s úmyslem ratifikovat ji v polovině roku 2018. V březnu Výbor pro odstranění všech forem diskriminace žen spadající pod OSN (CEDAW) konstatoval v České republice nízký počet soudních řízení ve věci diskriminace žen a doporučil zavedení bezplatného právního systému pro pomoc v takových případech. Výbor rovněž vyjádřil znepokojení nad stále trvajícím rozdílem v odměňování žen a mužů, a to v průměru o 21%. Jedná se o třetí nejvyšší rozdíl v EU.

(Výroční zpráva AI 2016/17)

18.2.2019

Lektor/ka vzdělávacích programů na školách

Amnesty International ČR hledá dobrovolníky/dobrovolnice na pozici lektorů lidskoprávních workshopů pro základní a střední školy.

12.2.2019

REDAKTOR/KA WEBOVÝCH STRÁNEK (dobrovolnická pozice)

Amnesty International ČR hledá spolupracovníky a spolupracovnice do vzdělávacího projektu o lidských právech, kteří by se podíleli na vytváření obsahu a správě webových stránek www.lidskaprava.cz

23.1.2019

Dobrý začátek: inkluzivní metodika rozvoje sociálních a emočních dovedností v předškolním věku

Agresivita a šikana, neschopnost porozumět si a navazovat normální vztahy, nezodpovědnost, ale třeba i silné prožívání zklamání při vlastním selhání jsou dnes – bohužel – běžnou součástí našich každodenních životů a také životů našich ještě nedospělých dětí. Pro učitele to znamená každodenní hledání způsobů, jak zprostředkovat dětem v bezmála třicetihlavé třídě dobré návyky a postoje do života a vypořádat se s odlišnostmi, rozdílnými návyky a vzorci chování, které si děti přinášejí z rodinného prostředí, zvládnout děti s potížemi v chování, s kulturními a etnickými rozdíly.

16.1.2019

Inkluze je o tom, aby každé dítě maximálně využilo svůj potenciál, říká romský pedagog

Je jedním z desítek Romů, kteří se rozhodli aktivně zasahovat do dění ve svém městě a vstoupili do komunální politiky. Co obnáší práce opozičního zastupitele, jsme tentokrát nechali stranou, protože Marian Dancso je zároveň jedním z mála romských pedagogů – přes 17 let působí na základní škole v litvínovském Janově. Vystudoval Střední školu lodní dopravy a technických řemesel v Děčíně, obor se zaměřením na námořní dopravu a ekonomii. Absolvoval sociální pedagogiku na Pedagogické fakultě Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, dokončuje magisterské studium. 17 let působí na ZŠ Litvínov-Janov, nyní jako učitel německého a anglického jazyka a informatiky. Čtvrté volební období byl zvolen zastupitelem Lomu, je prvním místopředsedou politického hnutí Občané městu, město Občanům (OMMO).

11.1.2019

Inkluze je prospěšná pro všechny, škola nemá do dětí jen sypat vědomosti

Rozhovor s matkou, jejíž dcera s Downovým syndromem nechodí do speciální školy