ZAJÍMAJÍ MĚ PŘÍBĚHY! CHCI ZAŽÍT NEBO USPOŘÁDAT VLASTNÍ ŽIVOU KNIHOVNU

O co se jedná?

Živá knihovna je speciální typ knihovny, ve které se nečte, ale povídá. "Čtenáři/ky" si mohou na živé knihovně popovídat osobně s několika zástupci menšin, například s uprchlíky a migranty, Romy, hendikepovanými, lidmi bez domova, LGBTI+ aj. Živé knihovny realizujeme na základních a středních školách a příležitostně i na veřejnosti, například na různých festivalech. Nabízíme také tréninky pro organizátory živých knihoven, kterým se můžeš stát i ty.

Jak na to?

• Pokud máš zájem o živé knihovny pro školy nebo se chceš zúčastnit tréninku organizátorů knihoven, kontaktuj nás na mail  martina.neradova@amnesty.cz, pokud jsi z Čech, nebo  nela.armutidisova@amnesty.cz, pokud jsi z Moravy nebo Slezska
  • Školy se mohou zapojit do některého z aktuálně probíhajících projektů, nebo se domluvit individuálně
  • Pokud se chceš zúčastnit knihovny pro veřejnost, sleduj nás na Facebooku a webu amnesty.cz/vzdelavani.

Proč?

Živá knihovna je velký zážitek, protože nabízí jedinečnou možnost potkat se se zajímavým člověkem, zjistit více o jeho životě a klást mu otevřeně všechny možné otázky. Živá knihovna pomáhá bourat bariéry mezi lidmi a strach z neznámého.

13.7.2018

Taibeh úspěšně odmaturovala!

11.7.2018

Rusko: Čečenský obhájce lidských práv musí být propuštěn, hrozí mu nespravedlivý soudní proces

Ruské úřady musí okamžitě a bezpodmínečně propustit významného obránce lidských práv Ojuba Titijeva. Soud začal v pondělí.

4.7.2018

Ukrajina: útok na Romy musí být rychle a spolehlivě vyšetřen

Ukrajinské orgány musí jednat rychle a rozhodně, aby postavily před soud pachatele dvou smrtelných útoků proti Romům.

2.7.2018

Jemen: Omezení humanitární pomoci vystavuje miliony civilistů velkému riziku

Koalice pod vedením Saúdské Arábie pokračuje v ukládání omezení pro vstup životně důležitého zboží do Jemenu zpustošeného konfliktem.

27.6.2018

Trest smrti pro Nouru změněn!

Dne 26. června změnil súdánský soud rozsudek trestu smrti pro Nouru Husejnovou na pětileté vězení za zabití jejího manžela při sebeobraně během pokusu o znásilnění.