ZAJÍMAJÍ MĚ PŘÍBĚHY! CHCI ZAŽÍT NEBO USPOŘÁDAT VLASTNÍ ŽIVOU KNIHOVNU

O co se jedná?

Živá knihovna je speciální typ knihovny, ve které se nečte, ale povídá. "Čtenáři/ky" si mohou na živé knihovně popovídat osobně s několika zástupci menšin, například s uprchlíky a migranty, Romy, hendikepovanými, lidmi bez domova, LGBTI+ aj. Živé knihovny realizujeme na základních a středních školách a příležitostně i na veřejnosti, například na různých festivalech. Nabízíme také tréninky pro organizátory živých knihoven, kterým se můžeš stát i ty.

Jak na to?

• Pokud máš zájem o živé knihovny pro školy nebo se chceš zúčastnit tréninku organizátorů knihoven, kontaktuj nás na mail  martina.neradova@amnesty.cz, pokud jsi z Čech, nebo  nela.armutidisova@amnesty.cz, pokud jsi z Moravy nebo Slezska
  • Školy se mohou zapojit do některého z aktuálně probíhajících projektů, nebo se domluvit individuálně
  • Pokud se chceš zúčastnit knihovny pro veřejnost, sleduj nás na Facebooku a webu amnesty.cz/vzdelavani.

Proč?

Živá knihovna je velký zážitek, protože nabízí jedinečnou možnost potkat se se zajímavým člověkem, zjistit více o jeho životě a klást mu otevřeně všechny možné otázky. Živá knihovna pomáhá bourat bariéry mezi lidmi a strach z neznámého.

28.5.2020

Honduraská vláda poskytla ochranu členům COPINH

Organizace COPINH (Občanská rada lidových a domorodých organizací Hondurasu), která ještě v loňském roce hlásila četné útoky na své členy konečně získala podporu honduraské vlády, která jim od ledna 2020 slíbila ochranu před dalšími útoky.

28.5.2020

Pokuta za nenásilný LGBT protest

Viktoria Biranová, LGBTI aktivistka, se dne 24.5.2018 vyfotografovala s plakátem a nápisem „vy jste falešní“ před vládními budovami v Bělorusku.

27.5.2020

Nigérie: Pomoci dětem zničeným válkou, nebo riskovat „ztracenou generaci“ na severovýchodě?

Boko Haram unesl tisíce dětí jako vojáky nebo „manželky.“ Armáda je zadržuje a mučí. EU a další dárci financují pochybný „rehabilitační“ program.

25.5.2020

Debata o přijetí nedoprovázených dětských uprchlíků z řeckých táborů

Fakta a čísla k současnému apelu na přijetí opuštěných dětí z uprchlických táborů.

24.5.2020

Írán: Stát stále hrubě porušuje práva a svobody svých lidí

Přinášíme v češtině Amnesty stanovisko k univerzálnímu periodickému přezkumu stavu lidských práv v Íránu.