ZAJÍMAJÍ MĚ PŘÍBĚHY! CHCI ZAŽÍT NEBO USPOŘÁDAT VLASTNÍ ŽIVOU KNIHOVNU

O co se jedná?

Živá knihovna je speciální typ knihovny, ve které se nečte, ale povídá. "Čtenáři/ky" si mohou na živé knihovně popovídat osobně s několika zástupci menšin, například s uprchlíky a migranty, Romy, hendikepovanými, lidmi bez domova, LGBTI+ aj. Živé knihovny realizujeme na základních a středních školách a příležitostně i na veřejnosti, například na různých festivalech. Nabízíme také tréninky pro organizátory živých knihoven, kterým se můžeš stát i ty.

Jak na to?

• Pokud máš zájem o živé knihovny pro školy nebo se chceš zúčastnit tréninku organizátorů knihoven, kontaktuj nás na mail  martina.neradova@amnesty.cz, pokud jsi z Čech, nebo  nela.armutidisova@amnesty.cz, pokud jsi z Moravy nebo Slezska
  • Školy se mohou zapojit do některého z aktuálně probíhajících projektů, nebo se domluvit individuálně
  • Pokud se chceš zúčastnit knihovny pro veřejnost, sleduj nás na Facebooku a webu amnesty.cz/vzdelavani.

Proč?

Živá knihovna je velký zážitek, protože nabízí jedinečnou možnost potkat se se zajímavým člověkem, zjistit více o jeho životě a klást mu otevřeně všechny možné otázky. Živá knihovna pomáhá bourat bariéry mezi lidmi a strach z neznámého.

19.8.2019

Kuba: Svoboda nadále v nedohlednu

„Jsme kontinuita“ hlásá prezident Miguel Díaz-Canel. Co ale představuje „kontinuita“ v kontextu lidských práv? Lepší snad ani nevědět...

12.8.2019

Írán: 100 ran bičem za pití alkoholu a "urážku symbolů islámu“

Hnutí Amnesty kritizuje bičování kurdského zpěváka a vězně svědomí Peymana Mirzazadeha, které odhaluje strašlivou brutalitu íránského soudního systému.

12.8.2019

DOBROVOLNÍK V LIDSKOPRÁVNÍM VZDĚLÁVÁNÍ

Amnesty International ČR hledá dobrovolníky/dobrovolnice na pozici lektorů lidskoprávních workshopů pro základní a střední školy.

6.8.2019

Amnesty na Prague Pride nechá nahlédnout do životů menšin a uspořádá „teplou“ veselku uprostřed Václaváku

Společná svatba heterosexuálů, gayů a leseb i možnost nahlédnout do životů menšin. To vše nabídne Amnesty na letošním Prague Pride.

2.8.2019

Hongkong: Neadekvátní reakce policie na protestní akce

Hongkongská policie tvrdě zasáhla proti ustupujícím demonstrantům. Amnesty znepokojivé zásahy kritizuje a vyzývá bezpečnostní složky k tomu, aby se k občanům podobným způsobem za žádných okolností nechovala.