Online aktivismus

O co jde?

Technologie v dnešní době znamenají velkou příležitost pro všechny aktivisty, ale umožňují taky rychlejší a masovější šíření nenávistných projevů. Z pohodlí svého pokoje se můžeš jednoduše stát součástí týmu Amnesty. Podepiš online petici a sdílej ji dál mezi svými přáteli nebo s námi nahlašuj facebookové stránky, které podněcují nenávist nebo vyzývají k násilí.

Proč?

Pomoz konkrétnímu člověku

Protože naše mezinárodní petiční akce mají úspěšnost 30 až 40% a čím více lidí je podepíše, tím větší tlak máme možnost vytvořit. Online petice vytiskneme na archy a zasíláme zástupcům zemí, na které chceme působit.

Reaguj na nenávist na Facebooku

Jak už jsi možná zjistil/a nahlašování stránek na Facebooku není vůbec lehké. Je potřeba velké množství nahlášení, aby se jimi začal zaobírat opravdu člověk a ne pouze robot. Proto čím víc nás bude podobné stránky sledovat a nahlašovat, tím větší pravděpodobnost úspěchu máme.

Jak?

Pomoz konkrétnímu člověku

Stačí kliknout na www.amnesty.cz/pripady a podepsat některou z našich petic. Potom můžeš stránku sdílet na svém profilu nebo v některé z facebookových skupin, které jsi členem.

Reaguj na nenávist na Facebooku

Pokud objevíš rasistické komentáře, stránky nebo posty na Facebooku, můžeš proti jejich existenci bojovat tak, že je nahlásíš Facebooku a upozorníš tak na jejich obsah. Facebooku chvíli trvá, než nahlášení prověří a může ho i zamítnout, protože příspěvky kontroluje ze začátku strojově. Je proto dobré na stránky upozornit i ostatní, kteří by je mohli nahlásit – čím větší je počet hlášení, tím více se příspěvkem nebo stránkou Facebook zabývá a tak je větší pravděpodobnost, že ho oprávněně zruší.