MÁM UMĚLECKÉHO DUCHA! CHCI USPOŘÁDAT VÝSTAVU

O co jde?

Zorganizuj v nějaké kavárně nebo ve škole výstavu s tématikou lidských práv. Nabízíme k zapůjčení hned několik výstav - výstavu komiksů o příbězích menšin, výstavu o historii Amnesty, výstavu o politických vězních z Československa, výstavu s tematikou LGBT+ a výstavu o Barmě.

Proč?

Výstavou můžeš oslovit široké spektrum lidí a spojit ji i s dalšími akcemi, jako jsou koncerty, diskuse apod. Každá z našich výstav je trochu jiná. Komiksy jsou oblíbeným žánrem, který osloví (nejen) mladé lidi a studenty. Výstava o Amnesty před rokem 1989 připomíná, že i u nás byla lidská práva ještě před pár lety drsně porušována. LGBT+ výstava ukazuje příběhy lidí, kteří žijí kolem nás a kteří se nebojí mluvit o své odlišnosti a pomoci tak dalším, kteří třeba tolik odvahy nemají.

Jak?

• Vyber si ze seznamu výstav. Můžeš si půjčit výstavu celou, nebo i jen její část.
  • Kontaktuj nás na mail marta.krizova@amnesty.cz (Čechy), nebo nela.armutidisova@amnesty.cz (Morava a Slezsko).
  • Domluv vhodný termín a prostory (chodba ve škole, kavárna, obchodní centrum…) a uchycení panelů (háčky na zdi, malířské stojany…)
  • Zajisti odvoz výstavy a její instalaci
  • Naplánuj vernisáž a případný doprovodný program (úvodní slovo, hudební vystoupení, promítání filmu, občerstvení…)
  • Kontaktuj nejbližší skupinu Amnesty, která ti může pomoci s propagací, sháněním hostů na případnou diskusi apod.
  • Akci propaguj (FB, web, tištěné plakáty…)
  • Během akce nezapomeň fotit a po akci napsat článek – rádi ho uveřejníme na našem webu
  • Po akci nezapomeň také na odvoz výstavy a její zabalení tak, aby se nepoškodila a mohla se použít i příště

15.1.2018

Izrael: Mladá palestinská aktivistka Ahed Tamimiová musí být propuštěna

Izrael musí propustit 16letou palestinskou aktivistku, který by mohla čelit až desetiletému vězení kvůli hádce s izraelskými vojáky na okupovaném Západním břehu.

8.1.2018

Írán: Zastavte tvrdé zákroky a vyšetřete smrt demonstrantů

Íránské úřady musí zajistit právo na pokojný protest, vyšetřovat zprávy o tom, že bezpečnostní síly nezákonně používají střelné zbraně proti neozbrojeným demonstrantům a chránit stovky zadržených před mučením a jiným špatným zacházením.

3.1.2018

Saúdská Arábie: Císařovy nové šaty?

Generální tajemník Amnesty Salil Shetty hodnotí vyhlídky Saúdské Arábie na lepší lidskoprávní situaci.

27.12.2017

Maraton psaní dopisů: Kdo nám píše?

Shackelia Jacksonová z Jamajky posílá dopis všem, kdo se jí snaží pomoct v rámci Amnesty kampaně Maraton psaní dopisů.

20.12.2017

Rok 2017 s Art for Amnesty

Projekt, který spojuje umění a lidská práva, znovu pomáhal.