MÁM UMĚLECKÉHO DUCHA! CHCI USPOŘÁDAT VÝSTAVU

O co jde?

Zorganizuj v nějaké kavárně nebo ve škole výstavu s tématikou lidských práv. Nabízíme k zapůjčení hned několik výstav - výstavu komiksů o příbězích menšin, výstavu o historii Amnesty, výstavu o politických vězních z Československa, výstavu s tematikou LGBT+ a výstavu o Barmě.

Proč?

Výstavou můžeš oslovit široké spektrum lidí a spojit ji i s dalšími akcemi, jako jsou koncerty, diskuse apod. Každá z našich výstav je trochu jiná. Komiksy jsou oblíbeným žánrem, který osloví (nejen) mladé lidi a studenty. Výstava o Amnesty před rokem 1989 připomíná, že i u nás byla lidská práva ještě před pár lety drsně porušována. LGBT+ výstava ukazuje příběhy lidí, kteří žijí kolem nás a kteří se nebojí mluvit o své odlišnosti a pomoci tak dalším, kteří třeba tolik odvahy nemají.

Jak?

• Vyber si ze seznamu výstav. Můžeš si půjčit výstavu celou, nebo i jen její část.
  • Kontaktuj nás na mail marta.krizova@amnesty.cz (Čechy), nebo nela.armutidisova@amnesty.cz (Morava a Slezsko).
  • Domluv vhodný termín a prostory (chodba ve škole, kavárna, obchodní centrum…) a uchycení panelů (háčky na zdi, malířské stojany…)
  • Zajisti odvoz výstavy a její instalaci
  • Naplánuj vernisáž a případný doprovodný program (úvodní slovo, hudební vystoupení, promítání filmu, občerstvení…)
  • Kontaktuj nejbližší skupinu Amnesty, která ti může pomoci s propagací, sháněním hostů na případnou diskusi apod.
  • Akci propaguj (FB, web, tištěné plakáty…)
  • Během akce nezapomeň fotit a po akci napsat článek – rádi ho uveřejníme na našem webu
  • Po akci nezapomeň také na odvoz výstavy a její zabalení tak, aby se nepoškodila a mohla se použít i příště

27.3.2020

Hledá se „Manažer/ka kampaní a advokační práce AI ČR“

Česká pobočka lidskoprávní organizace Amnesty International hledá srdcaře nebo srdcařku do svého týmu.

26.3.2020

MAĎARSKO: NEOMEZENÉ PRAVOMOCE NEJSOU VŠELÉK!

Amnesty varuje před prodloužením stavu nouze na neomezenou dobu, kterým si Maďarská vláda chce zajistit bianco šek na řízení státu pomocí dekretů. Bez Parlamentu.

25.3.2020

Jemen: 5 let konfliktu přineslo spoustu bezpráví

Protiprávní zadržování, politicky motivované rozsudky smrti, nucená zmizení a mučení zůstávají rozšířené i po pěti letech války, která začala 25. března 2015. Problémem zůstávají i dodávky zbraní ze Západu.

24.3.2020

Evropa: Lidé pomáhající uprchlíkům a migrantům riskují vězení, protože úřady zneužívají zákony proti pašeráctví

V celé Evropě jsou lidé stíháni a zastrašováni za činy solidarity vůči uprchlíkům, žadatelům o azyl a migrantům, včetně rozdávání teplého oblečení, poskytnutí přístřeší a záchrany životů na moři.

21.3.2020

Reakce na COVID-19 a povinnosti států v oblasti lidských práv

Všechny vlády a další aktéři, kteří jsou ovlivnění vypuknutím epidemie COVID-19, musí jednat v souladu s lidskými právy.