Urgentní
akce

© Hu Jia/AI

Přední obránce lidských práv zmizel a nikdo netuší, kde je

  Případ

Kao Č’-šenga, předního obránce lidských práv a právníka, zatkla policie 13. srpna 2017 a od té doby je vězněn na neznámém místě.

Policie ho odvezla přímo z jeho domu ve městě Jü-lin v provincii Šen-si v severozápadní Číně. Kao Č’-šeng byl už několikrát zadržen, několik let strávil ve vězení. Amnesty International se obává, že mu ve vězení hrozí mučení nebo jiné špatné zacházení.

Kao Č’-šeng je jedním z nejrespektovanějších advokátů pro lidská práva v Číně. Ministerstvo spravedlnosti ho v roce 2001 jmenovalo „jedním z deseti nejlepších právníků v zemi“.

Obhajoval oběti v mimořádných a politicky kontroverzních kauzách porušování lidských práv, kterého se dopustila policie nebo jiné vládní složky. V říjnu 2005 zaslal čínskému prezidentovi sérii tří dopisů, v nichž ho vyzval k zastavení mučení zadržovaných příznivců hnutí Falun Gong a zastavení pronásledování křesťanských komunit i prodemokratických aktivistů. Kvůli těmto dopisům mu pekingský městský justiční úřad zrušil jeho advokátskou licenci a pozastavil činnost jeho Advokátní kanceláře Šengzhi.

  Aktuality

  Článek publikován 23.2.2024

Sedm let o něm nemá žádné zprávy. Žena uvězněného právníka napsala svému muži dojemný dopis k Valentýnu

Kao Č’šeng byl jedním z nejrespektovanějších právníků v Číně, avšak jen do doby, než se výrazněji začal věnovat obhajobě běžných lidí, kteří čelili nespravedlnostem ze strany státu. Kao Č’šeng a jeho rodina se tak dostali pod neustálý dohled čínské státní policie, která ho několikrát zadržela a mučila. V srpnu 2017 byl Kao Č’šeng zatčen přímo ve svém domě. Od té doby o něm neexistují žádné zprávy, a ani mu nebyl umožněn žádný kontakt s jeho ženou Geng He. I letošní čínský Valentýn je tak Kao Č’šeng daleko od své rodiny. Jeho žena mu proto napsala krásný dopis.

  Článek publikován 29.4.2021

Čínský právník stále nezvěstný, vyzýváme Čínu ke zveřejnění místa jeho pobytu!

Od té doby, co předního obránce lidských práv Kao Č’-šenga v srpnu 2017 zatkla policie stále nikdo neví, kde se nachází, v jakých podmínkách a jaký je jeho zdravotní stav.

Pozadí

Kao Č’-šeng byl v důsledku své práce podroben vynucenému zmizení, mučení, nezákonnému domácímu vězení a zadržení.

V únoru roku 2006 Kao Č’-šeng zorganizoval hladovku, aby upozornil na pronásledování aktivistů v oblasti lidských práv v Číně. 22. srpna, krátce poté, co tato kampaň skončila, úřady Kao Č’-šenga zadržely. Po měsíci, 21. září, byl obviněn z „podněcování k podvracení státní moci“. V prosinci 2006 dostal tříletý podmíněný trest odnětí svobody s pětiletým odkladem.

V dubnu 2010 řekl v rozhovoru pro agenturu AP, že byl ve vazbě mučen. Krátce nato znovu zmizel a téměř 20 měsíců se nevědělo, kde se nachází. V prosinci 2011 státní sdělovací prostředky oznámily, že Kao Č’-šeng porušil podmínky podmíněného trestu, a proto byl poslán k výkonu tříletého trestu ve vězení.

Vzhledem k neustálému pronásledování ze strany úřadů, včetně zmrazení rodinných bankovních účtů a znemožnění jeho dětem studovat, Kao Č’-šengova rodina v březnu 2009 uprchla z Číny a v současné době žije ve Spojených státech. V říjnu 2010 jeho dcera Grace Geng napsala prezidentovi Spojených států amerických otevřený dopis, ve kterém stálo: „Prezidente Obamo, jako otce dvou dívek Vás prosím, požádejte čínského prezidenta Chu Ťin-tchaa, aby řekl jedné dceři, kde je její otec.“ Když byl Kao Č’-šeng v roce 2014 propuštěn z vězení, žil s rodinou svého staršího bratra v odlehlé vesnici v provincii Šen-si pod přísnou ostrahou. Jeho rodina uvedla, že byl ve vězení mučen a trpěl podvýživou, což vedlo k trvalému poškození zubů (nemůže jíst tuhé jídlo). Podle jeho rodiny úřady Kao Č’-šengovi znemožnily opustit vesnici, když chtěl využít lékařské a zubní péče. I přes svou obtížnou situaci Kao stále hovoří o lidských právech a nadále kritizuje Komunistickou stranu Číny.

V roce 2016 Kao Č’-šeng s pomocí své dcery Grace Geng vydal memoáry nazvané „The year 2017, Stand Up China“ („Číno povstaň 2017“). Kao Č’-šeng v knize podrobně popisuje, jak s ním ve vazbě od roku 2009 do roku 2014 zacházeli, a vypráví o svém životě poté, co byl propuštěn a poslán do Šen-si, kde žil pod permanentním policejním dohledem se svým starším bratrem Kao I-šengem. Napsáním knihy si našel způsob, jak pokračovat v protestu proti porušování lidských práv, které páchají čínské úřady.

Aktivisté i obhájci lidských práv jsou v Číně neustále systematicky podrobováni monitorování, pronásledování, zastrašování, zatýkání a jsou bez obvinění drženi ve vazbě. Jen málo trestů je tak krutých a promyšlených jako vynucené zmizení. Lidé jsou od svých blízkých odtrženi státními úředníky, kteří popírají, že je daná osoba ve vazbě, nebo odmítají říct, kde je. Rodiny se bojí a snaží se udržet si naději, zatímco mají strach z nejhoršího. V takovém stavu nejistoty mohou žít celou řadu let.