Urgentní
akce

Tři novináři jsou nespravedlivě ve vězení jen kvůli své práci

Případ

Dne 26. listopadu 2019 neuniformovaní policisté bezdůvodně zatkli novinářku Solafu Magdyovou a její kolegy Hossama el-Sayeda a Mohameda Salaha. Zabavili jim telefony, notebooky a auto a následně byli obviněni ze „spojení s teroristickou skupinou“ a „šíření nepravdivých zpráv“.

Policisté je odvedli z kavárny v káhirské čtvrti Dokki. Prokurátor na ně o den později uvalil vyšetřovací vazbu a Solafu a Mohameda obvinil ze „spojení s teroristickou skupinou“ a „šíření nepravdivých zpráv“, zatímco Hossam byl obviněn z „členství v teroristické skupině“. Během vazby byla Solafa kvůli odmítnutí poskytnout přístupové heslo ke svému mobilnímu telefonu agenty státní bezpečnosti zbita.

Solafa Magdyová, Hossam el-Sayed a Mohamed Salah jsou nezávislí novináři přispívající do různých médií. Solafa a Hossam jsou manželé a mají sedmiletého syna. Amnesty International je přesvědčena, že důvodem jejich uvěznění jsou pouze jejich žurnalistické aktivity a angažování v sociální mediích v oblasti obhajování vězňů svědomí a obětí porušování lidských práv, včetně jejich kamarádky Esray Abdel Fattahové, další vězněné novinářky a blogerky.

Článek publikován 17.7.2022

Skvělá zpráva: Egyptský novinář na svobodě!

Dne 24. dubna byl propuštěn novinář Mohamed Salah, který byl od 26. listopadu 2019 svévolně zadržován bez obvinění a soudu pouze za pokojné uplatňování svých lidských práv.

Článek publikován 29.4.2021

Manželský pár z Egypta propuštěn na svobodu!

Solafa Magdy a Hossam el-Sayed byli propuštěni po roce a půl pobytu ve vazbě.

Článek publikován 8.2.2021

Novinářka si stěžuje na špatné zacházení ve vězení

Dne 19. ledna 2021 Solafa Magdyová sdělila soudci, že se byla ve vězení několikrát vystavena fyzickému násilí a jinému zneužívání.

Pozadí

Od nástupu presidenta Abdala Fattáha Sísího k moci zablokovaly úřady svévolně nejméně 515 webových stránek, provedly razie nebo zavřely kanceláře nejméně osmi médií a svévolně uvěznily řadu žurnalistů. Zaznamenali jsme případy věznění nejméně 37 žurnalistů vězněných od roku 2014. Mezi nimi se nachází minimálně dvacet žurnalistů zatčených a vězněných pouze z důvodu vykonávání své profese, což zahrnuje také práci v terénu, publikování příběhů perzekuovaných osob, rozhovorů s nimi nebo informování o protivládních protestech. Solafa, Hossam a Mohamed byli zatčeni v souvislosti s tvrdým potlačením zářijových protestů, největšího projevu nesouhlasu od roku 2014, a dva dny po razii a zablokování nezávislých webových stránek Mada Masr a krátkém zadržení čtyř jejich žurnalistů, kteří však byli propuštěni ještě téhož dne. Dne 20. a 21. září 2019 se protesty žádající odstoupení presidenta Abdala Fattáha Sísího rozšířily do dalších egyptských měst. Protesty iniciovalo video zveřejněné na sociálních sítích, ve kterém Mohamed Ali, podnikatel a bývalý smluvní partner armády, obviňuje armádní špičky a presidenta ze zneužívání veřejných financí za účelem výstavby svých luxusních nemovitostí. Amnesty International zdokumentovala praktiky egyptských bezpečnostních složek v oblasti zatýkání a zadržování pokojně protestujících osob, pronásledování novinářů, obhájců lidských práv, aktivistů, právníků a politicky se angažujících osob s cílem umlčet kritické hlasy a odradit od pořádání protestních akcí. Podle egyptských obhájců lidských práv zatkly v souvislosti s účastí nebo podporováním protestů úřady nejméně 4000 osob. V nejméně 3715 případech byla uvalena vyšetřovací vazba a vzneseno obvinění z „terorismu“, což je v rámci egyptské trestní historie nejvyšší počet obvinění v souvislosti s jediným protestem.