Diskriminace

Diskriminace – tedy odepření práva jednotlivci z důvodu národnosti, pohlaví, etnické příslušnosti, náboženského vyznání věku či sexuální orientace, je nepřípustná. Bojujeme proti jakékoli její formě.

Diskriminací se rozumí méně příznivé zacházení s nějakou osobou na základě některého ze "zakázaných" důvodů jako je národnost, pohlaví, etnická příslušnost, náboženské vyznání, věk či sexuální orientace.

Pokud takového nerovné zacházení není možné odůvodnit objektivním oprávněným účelem (např. národní bezpečnost, ochrana veřejného zdraví, ochrana práv a svobod ostatních) jde o protiprávní chování.  Rovné zacházení a nediskriminaci lze vnímat jako pozitivní a negativní vyjádření téhož principu.

Určitou povolenou výjimkou je přijímaní tzv. pozitivních nebo vyrovnávacích opatření (někdy pozitivní diskriminace). Znamenají záměrné zvýhodňování příslušníků určité (znevýhodněné) skupiny obyvatel s cílem zvýšit jejich zapojení v určité oblasti (politické, ekonomické, vzdělanostní). Jde o širokou a různorodou paletu možných opatření. Ve společnosti existují různé názory na tuto problematiku. Zatímco někteří podobná opatření vítají například jako dočasné opatření k předcházení diskriminace v budoucnosti, jiní v nich vidí diskriminaci "naruby" a nebo též nebezpečí, které může paradoxně podněcovat další nesnášenlivost vůči postižené skupině.

Záblesky z historie

• Roku 1955 odmítla Rosa Parksová uvolnit své místo v autobuse muži bílé pleti a byla zatčena. Její čin symbolizuje počátek boje za zrovnoprávnění černochů v Americe.
  • O osm let později zazněl během pochodu na Washington slavný projev Martina Luthera Kinga „I have a dream“ (Mám sen), v němž mluvil například o přání, aby jeho děti vyrůstaly v zemi, kde nebudou posuzovány podle barvy své pleti. Na M. L. Kinga, vůdce hnutí za práva Afroameričanů, byl spáchán atentát v roce 1968. Irská rocková Skupina U2 o něm napsala píseň Pride.
  • Slovo Pride, neboli hrdost, se stalo oblíbeným heslem lidí protestujících proti diskriminaci po celém světě. Například příslušníci sexuálních menšin pravidelně pořádají pochody „Gay Pride“ (pražská akce nese jméno Prague Pride a je pořádána od roku 2011).  Už v roce 1998 se pochodovalo za práva sexuálních menšin na Duhovém festivalu v Karlových Varech.

14.11.2017

Nevymýšlejte vietnamským dětem česká jména

Tran Thu Tra přišla do Československa v roce 1991. Je absolventkou pražské pedagogické fakulty, kde vystudovala aprobaci německý a anglický jazyk, a v současnosti pracuje ve výkonné pozici zahraniční korporace. Podle Tran Thu Tra je nesprávné předpokládat, že když děti s odlišným mateřským jazykem umějí velmi dobře česky, automaticky znají i český kulturní kontext. Taktéž upozorňuje, že se většina učitelů zaměřuje spíše na výuku předmětů než na vzdělávání dětí. "Bez změny orientace na dítě místo na obsah nejenže učitelé nepochopí potřeby majoritních dětí, ale ani dětí s odlišným mateřským jazykem," říká.

13.11.2017

Společné vzdělávání: 10 let po mezinárodní ostudě zkouší Česká republika nový model

Před 10 lety slyšelo Česko od Evropského soudu pro lidská práva, že diskriminuje Romy ve vzdělávání.

27.10.2017

Pokuta pro Evdokii za sdílení článků - 19 tisíc korum

Evdokia dostala 18. října za sdélení článků pokutu v přepočtu 19 tisíc korun.

25.10.2017

Asistentka pedagoga, která se nebála

Tomáš se učí první rok cukrářem. Nebylo snadné najít školu, kde by ho vzali. Je atypický autista a asistenci potřeboval od 1. třídy. A měl štěstí, že po dvou méně úspěšných pokusech dostal asistentku, která se nebála mu pomáhat jen tolik, kolik potřeboval.

24.10.2017

Společné vzdělávání je přirozená věc: Jiří Sehnal