Příklady diskriminace

• V prosinci 2013 Indie obnovila kriminalizaci homosexuality. Za projev homosexuální orientace hrozí až 10 let vězení.
  • Ženy stále v průměru vydělávají méně muži. V roce 2012 byl rozdíl mezi příjmy mužů a žen zaměstnaných na plný úvazek 23 %.
  • Obyvatelé Jordánská jsou nejvíce homofobním národem na světě. Přestože celých 97% populace odmítá homosexualitu akceptovat, nejsou zde projevy homosexuální orientace kriminalizovány.
  • Přibližně ¾ světové populace žije v zemi s vysokou mírou státních restrikcí nebo nenávistně naladěnou společností vůči jinému než dominantnímu vyznání.
  • Židé tvoří pouze 1% světové populace, ale vedle křesťanů a muslimů patří mezi tři nejvíce diskriminovaná náboženství ze strany státu nebo společnosti.

(Zdroje: Pew Research Center, IWPR, OSN)

14.11.2017

Nevymýšlejte vietnamským dětem česká jména

Tran Thu Tra přišla do Československa v roce 1991. Je absolventkou pražské pedagogické fakulty, kde vystudovala aprobaci německý a anglický jazyk, a v současnosti pracuje ve výkonné pozici zahraniční korporace. Podle Tran Thu Tra je nesprávné předpokládat, že když děti s odlišným mateřským jazykem umějí velmi dobře česky, automaticky znají i český kulturní kontext. Taktéž upozorňuje, že se většina učitelů zaměřuje spíše na výuku předmětů než na vzdělávání dětí. "Bez změny orientace na dítě místo na obsah nejenže učitelé nepochopí potřeby majoritních dětí, ale ani dětí s odlišným mateřským jazykem," říká.

13.11.2017

Společné vzdělávání: 10 let po mezinárodní ostudě zkouší Česká republika nový model

Před 10 lety slyšelo Česko od Evropského soudu pro lidská práva, že diskriminuje Romy ve vzdělávání.

27.10.2017

Pokuta pro Evdokii za sdílení článků - 19 tisíc korum

Evdokia dostala 18. října za sdélení článků pokutu v přepočtu 19 tisíc korun.

25.10.2017

Asistentka pedagoga, která se nebála

Tomáš se učí první rok cukrářem. Nebylo snadné najít školu, kde by ho vzali. Je atypický autista a asistenci potřeboval od 1. třídy. A měl štěstí, že po dvou méně úspěšných pokusech dostal asistentku, která se nebála mu pomáhat jen tolik, kolik potřeboval.

24.10.2017

Společné vzdělávání je přirozená věc: Jiří Sehnal