Příklady diskriminace

• V prosinci 2013 Indie obnovila kriminalizaci homosexuality. Za projev homosexuální orientace hrozí až 10 let vězení.
  • Ženy stále v průměru vydělávají méně muži. V roce 2012 byl rozdíl mezi příjmy mužů a žen zaměstnaných na plný úvazek 23 %.
  • Obyvatelé Jordánská jsou nejvíce homofobním národem na světě. Přestože celých 97% populace odmítá homosexualitu akceptovat, nejsou zde projevy homosexuální orientace kriminalizovány.
  • Přibližně ¾ světové populace žije v zemi s vysokou mírou státních restrikcí nebo nenávistně naladěnou společností vůči jinému než dominantnímu vyznání.
  • Židé tvoří pouze 1% světové populace, ale vedle křesťanů a muslimů patří mezi tři nejvíce diskriminovaná náboženství ze strany státu nebo společnosti.

(Zdroje: Pew Research Center, IWPR, OSN)

30.6.2020

Inkluze je zrcadlem, které nám ukazuje, kde ještě máme v systému rezervy

Rozhovor s Klárou Laurenčíkovou (Česká odborná společnost pro inkluzivní vzdělávání) pro Řízení školy. O co usiluje ČOSIV? S kým spolupracuje? V čem vidí hodnotu vize úspěch pro každého žáka? Na co se zaměřil během nouzového stavu?

25.6.2020

Maďarsko: Mezníkový rozsudek odmítá diskriminační a neopodstatněná omezení pro nevládní organizace

Soudní dvůr EU shledal, že maďarské právní předpisy o „zahraničním financování“ porušují zákon Evropské unie.

22.6.2020

Bangladéš se zavazuje vzdělávat děti Rohingů

10.6.2020

Nastavení přijímacích zkoušek plýtvá potenciálem žáků z ciziny

Právě probíhající přijímací zkoušky na střední školy představují pro všechny žáky významný krok směrem k budoucímu povolání. Pouze několik hodin života deváťáka rozhodne o tom, zda se přiblíží svému snu, nebo se naopak jeho sen rozplyne v nesrozumitelném zadání s výjimkami z pravidel, což se stává skutečností u žáků s odlišným mateřským jazykem (OMJ) mnohem častěji než u jejich českých vrstevníků. Jednotná přijímací zkouška nebere v potaz omezené jazykové znalosti žáků z ciziny, a tím jim brání ve vstupu na střední školu.

4.6.2020

USA: Policie selhává v zajištění práva na protest, ohrožuje životy

Vyzýváme k ukončení násilí, ochraně životů a ochraně práva na protest.