Amnesty International

Násilí na ženách, sexuální obtěžování nebo nebezpečné pronásledování jsou porušení základních lidských práv. Přesto k němu v České republice dochází v obrovské míře. Rada Evropy proto vyzývá členské státy k přijetí úmluvy, která zajistí společný standard v boji proti různým formám násilí na ženách a žádá zavedení konkrétních opatření pro prevenci násilí, ochranu obětí a efektivní stíhání pachatelů.  ČR se k úmluvě připojila podpisem v roce 2016, stále ale nedošlo k její ratifikaci a v praxi ji tedy Česko nevyužívá. Nyní je třeba znovu nahlas vyjádřit svůj souhlas s jejím přijetím.

Podpořte tuto kampaň mimořádným darem.

18.9.2019

Propuštěný Sencov děkuje Amnesty za 22 kg dopisů

Hned po propuštění z ruského vězení poděkoval ukrajinský filmař Oleg Sencov hnutí Amnesty za neúnavnou práci na jeho případu.

13.9.2019

Režisér odsouzen na jeden rok do vězení

Myanmarský režisér Min Tchin Ko Ko Ďi byl v nespravedlivém soudním procesu odsouzen na jeden rok do vězení.

12.9.2019

Turecko: Masová cenzura médií je dalším útokem na svobodu slova

Ankarský soud zakázal bez udání důvodu více než 100 webových stránek zpravodajských serverů. Turecko pod vládou prezidenta Erdogana tak i nadále vede bezohlednou bitvu proti svobodným a nezávislým médiím.

6.9.2019

Romové, antisemitismus i projevy nenávisti. Výbor OSN kritizuje Česko

Kromě Evropského soudu pro lidská práva či Evropské komise přidává svou kritiku České republiky kvůli vzdělávání Romů i Výbor OSN.

3.9.2019

MYANMAR: 2. VÝROČÍ MASAKRU ROHINGŮ? NESPRAVEDLNOST POKRAČUJE

V těchto dnech uplynulo dvouleté výročí od masakru komunity Rohingů v Barmě/Myanmaru. Nastala konečně spravedlnost?