Benzín do ohně či ztráta paměti?

  Blog

Zbraně pod kontrolou   Česká republika Komentář od Martina Pařízková publikován 16.10.2017

Podpalovat les a zároveň vyznamenávat hasiče za jeho hašení, to nejde. Jak si ale tedy vysvětlit slova prezidenta Zemana, který razantně kritizuje Saúdskou Arábii a obviňuje ji z podpory radikálního islamismu a na druhé straně plně podporuje vývoz zbraní z České republiky do této země - a odmítá i jakoukoliv kontrolu?


Vývoz zbraní připomíná absurdní divadlo, kdy se točíme v kruhu - někoho označíme za nebezpečného a zároveň mu (rádi) pomáháme toto nebezpečí zvyšovat. 

Prezident Miloš Zeman před pár dny velmi ostře kritizoval Saúdskou Arábii na setkání prezidentů zemí V4 v Maďarsku, kde řekl:„Všichni čtyři prezidenti se jasně shodli na tom, že zejména v Bosně dochází k nebezpečí dalšího šíření radikálního islámu. Jsem rád, že zejména mí kolegové upozornili na to, že toto šíření je ze značné míry financováno zdroji ze Saudské Arábie.“  (Zdroj)

Tedy - Saúdská Arábie je nebezpečná země. Jak ale rozumět slovům prezidenta Zemana, která pronesl na zahájení veletrhu IDET v Brně 31. 5. 2017. Podle prezidenta české firmy v některých případech brzdí licenční politika, neboť „naprosto nevhodným způsobem omezuje náš export do neembargovaných zemí pod záminkou, že je zde riziko reexportu do zemí už nikoliv tak bezpečných”.

„Já na toto vždy říkám, co je vám do toho,” opáčil prezident a pokračoval: „Vy vyvážíte do bezpečných zemí a co s tím ty bezpečné země udělají, to už je jejich a nikoliv naše věc.” (Zdroj)

A fakta? V roce 2014 putovaly do (bezpečné) Saúdské Arábie zbraně a vojenský materiál za 1,9 mld korun, v roce 2015 za 548 milionů a v roce 2016 za 377 milionů korun. Prostě jsme jedni z těch, kdo Saúdskou Arábii vesele vyzbrojují! Prezident to kritizuje i podporuje, další politici spíše mlčí. Vývozy jsou zcela v pořádku.

Jaký smysl dává vyzbrojovat zemi, kterou vrchní velitel ozbrojených sil označuje za nebezpečnou? Posouzení nechám na laskavém čtenáři.

Čtěte mnoho dalších informací, kam všude se zbraně z Česka vyvážejí. Budete možná překvapeni.