Prohledávat obsah

nalezeno 447 výsledků:

  Článek publikován 24.1.2024

Itálie: „Škodlivá a nezákonná“ migrační dohoda s Albánií

Dolní komora italského parlamentu schválila dohodu o zadržování lidí zachráněných italskými plavidly v Albánii. Pro uprchlíky může znamenat utrpení a porušení základních práv.

  Článek publikován 14.12.2023

Řecko: Od tragédie u Pylosu uplynulo půl roku. Nikdo nebyl postaven k odpovědnosti

Oficiální vyšetřování obvinění, že řecká pobřežní stráž před šesti měsíci svou nedbalostí přispěla ke ztroskotání lodi a mnoha úmrtím u řeckého ostrova Pylos, nepřineslo žádný významný pokrok. Důsledné vyšetření celé tragédie je zásadní pro zajištění spravedlnosti pro pozůstalé a zabránění dalším úmrtím.

  Článek publikován 14.11.2023

Pákistán: Masové zadržování a deportace afghánských uprchlíků musí skončit

Pákistánská vláda musí okamžitě zastavit zadržování, deportace a rozsáhlé pronásledování afghánských uprchlíků. Zadržení nemohou kontaktovat členy rodiny, v táborech chybí překladatelé. Hlavně novináři a ženy žijí v extrémním strachu.

  Článek publikován 2.11.2023

Pákistán: Rozhodnutí o nucené deportaci afghánských uprchlíků musí být okamžitě zrušeno

Více než 1,4 milionu afghánských uprchlíků hrozí, že budou vyhnáni ze země, kde našli útočiště a které nazývají domovem. Pákistán má ještě čas, aby rychle jednal a zabránil tak vzniku krize, která připraví rodiny o jejich domovy, odepře jim přístup k obživě a základním službám a rozdělí je v předvečer krutých zimních měsíců.

  Článek publikován 6.10.2023

EU: Nová migrační dohoda - nebezpečná a nespravedlivá

Nová krizová migrační dohoda EU může znamenat větší porušování lidských práv. Umožní zadržování lidí na hranicích a zpomalení azylových řízení.

  Článek publikován 31.8.2023

Řecko: Požáry ohrožují stovky uprchlíků

Série ničivých požárů zasáhla severořecký region Evros 21. a 22. srpna. Tragickou smrtí přitom zahynulo 19 lidí, pravděpodobně migrantů a uprchlíků. To odráží dva klíčové problémy současnosti – změnu klimatu a nedostatečný přístup k bezpečným a legálním cestám do Evropy.

  Článek publikován 26.8.2023

Zatýkání, násilí gangů a deportace: čemu čelí Rohingové v uprchlických táborech

Téměř milion Rohingů uprchlo před násilím z Myanmaru do okolních zemí. V Indii, kde vládnou hinduistické nacionalistické politické strany a jsou potlačována práva muslimů, Rohingové nejsou vítáni. V největším uprchlickém táboře světa v Bangladéši Rohingové čelí násilí gangů. Čína mezitím usiluje o jejich přesídlení, aniž by bylo jisté, že po návratu do vlasti je nebude čekat další vlna násilí.

  Článek   Úspěch publikován 29.7.2023

Australské centrum pro migranty na Nauru opustili poslední uprchlíci. Budoucnost ale zůstává nejistá

Austrálie na Nauru provozovala centrum pro uprchlíky, které bylo velmi kritizované doma i v zahraničí kvůli zdejším nelidským podmínkám. Centrum konečně opustili poslední uprchlíci, Austrálie ale nadále nechává otevřenou možnost, že zařízení „v případě potřeby“ v budoucnu znovu využije.

  Článek publikován 5.7.2023

Súdán: Sousední země musí zajistit bezpečný průchod lidem prchajícím před konfliktem

Země sousedící se Súdánem omezují vstupu osobám prchajícím před válkou. Ochranu a bezpečí přitom hledá přibližně půl milionu súdánských uprchlíků.

  Článek publikován 24.6.2023

Řecko: Tragické ztroskotání lodi ukazuje na zoufalou potřebu bezpečných a legálních cest do Evropy

Ztroskotání lodi u řeckého pobřeží 13. června si vyžádalo pravděpodobně stovky mrtvých. Ačkoliv řecké úřady o plavidle v potížích věděly několik hodin předem, neposkytly mu pomoc. Amnesty vyzývá ke zveřejnění informací nutných k vyšetření tragéie, stejně jako k pomoci všem obětem a jejich rodinám.

12345645

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...