Nigérie utajuje popravy

  Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 17.12.2007

V nigerijských věznicích jsou utajeně vykonávány popravy, a to i přes ujišťování vlády, že popravy se v posledních letech neprovádějí.

Zjištění dnes zveřejnila Amnesty International (AI), která přinesla důkazy o sedmi popravách vykonaných v posledních dvou letech. Všechny popravy byly provedeny oběšením. Amnesty International má obavy, že poprav mohlo být více.

"Nigerijská vláda klamala svět -- proto nyní musí zveřejnit informace o trestu smrti, zavést okamžité moratorium na veškeré popravy v zemi a důkladně vyšetřit, jak se něco takového mohlo stát," prohlásil Erwin van der Borght, ředitel programu AI pro Afriku.

Všichni popravení byli k nejvyššímu trestu odsouzeni v severonigerijském státě Kano, k vykonání poprav došlo ve věznicích v různých částech země. Rozsudky smrti ve všech případech podepsal Malam Ibrahim Shekarau, guvernér státu Kano.

Mezi odhalené případy patří poprava mužů jménem Kenneth Ekhone a Auwalu Musa z 30. května 2006. Oba muži v průběhu procesu nebyli zastoupeni právníkem, neměli příležitost odvolat se proti rozsudku. Musa až do posledních chvil popíral, že se dopustil zločinu, za který byl odsouzen. Další čtyři muži byli v roce 2006 popraveni ve věznici ve městě Enugu, jeden muž byl popraven ve věznici ve městě Jos.

Amnesty International pokračuje v šetření možných dalších případů.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2206 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...