Je třeba vysvětlit zabití demonstrantů v Kosovu

  Článek

publikován 24.7.2007

Amnesty International (AI) vyzývá OSN, aby zajistila spravedlnost v případu zabití dvou kosovských Albánců a ublížení na zdraví mnoha dalších osob, ke kterým došlo při demonstraci v únoru 2007 v hlavním městě Kosova Prištině.

Příslušníci Dočasné správní mise OSN v Kosovu (UNMIK) musí být za své selhání voláni k zodpovědnosti, a to v souladu s čl. 2 Mezinárodního paktu o občanských a politických právech. Je důležité, aby se UNMIK v Kosovu řídila mezinárodními standardy, neboť byla pověřena rezolucí Rady bezpečnosti 1244/99, aby chránila lidská práva všech tamních obyvatel.

OSN nedokázala zabránit násilí



UNMIK však nedokázala zajistit pomoc lidem, jejichž práva byla porušena. Robert Dean z UNMIK letos 3. července ve své zprávě oznámil, že úmrtí Mona Balaje a Arbëna Xheladiniho, ke kterým došlo v průběhu únorové demonstrace, byla zaviněna individuálním pochybením jednoho nebo dvou rumunských střelců. Jak ale zpráva dokládá, neexistuje dosud svědectví, které by označilo konkrétní důstojníky. Dne 21. března totiž rumunské úřady stáhly z Kosova 11 příslušníků své jednotky, kteří byli přímými svědky incidentu. Přes žádost UNMIKu a AI odmítlo Rumunsko vrátit tyto důstojníky zpět do Kosova k dalšímu vyšetřování.

Vyšetřování pachatelů, odškodnění rodinám



AI naléhá na OSN, aby otevřela vyšetřování trestného činu zabití Mona Balaje a Arbëna Xheladiniho a zranění dalších více než 80 osob. Policisté zodpovědní za násilnosti se nesmí vyhnout se spravedlnosti tím, že se skryjí za hranicemi svého státu. AI vyzývá rumunské úřady, aby vyslaly do Kosova policejní strážníky, jejichž svědectví je důležité pro vyšetřování, nebo aby bylo UNMIKu umožněno jejich vyslechnutí v Rumunsku. Je třeba usvědčit pachatele a zajistit odpovídající odškodné rodinám zesnulých a všem zraněným. Podle Deanovy zprávy je možné, že byl na vině také nesprávný postup při demonstraci a chybně fungující řídící struktura. Vyšetřování by se tedy mělo zaměřit rovněž na vyšší důstojníky UNMIK.

Nepodceňujme dostatečný výcvik



Při plánovaném nahrazení mise OSN Evropskou bezpečnostní a obrannou politickou misí do Kosova, která nyní čeká na rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN, by měli být všichni policisté členských států školeni podle mezinárodních standardů o nasazení vojenské síly a užití střelných zbraní. Výcvikem by měli projít ještě před vstupem na území Kosova. V budoucnu by také mělo být zajištěno nestranné podávání zpráv o případném protiprávním jednání těchto policistů.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2205 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...