Útoky Hizballáhu hrubě porušily válečné právo

  Článek

Zbraně pod kontrolou publikován 15.9.2006

Hizballáh v průběhu nedávného konfliktu s Izraelem vážně porušil mezinárodní humanitární právo. Podle Amnesty International (AI) má na svědomí i válečné zločiny, když záměrně útočil na civilní cíle v Izraeli.

Hizballáh shazoval rakety na severní Izrael déle než 4 týdny – denně obvykle více než 100 raket, které zasahovaly i hustě osídlené lokality. Útoky zcela narušily život lidí v oblasti. 43 civilistů bylo zabito, přes 4.000 osob vyhledalo nemocniční ošetření. Mnohá města se proměnila v „města duchů“ – zůstali v nich pouze staří nebo nemocní lidé a ti, kteří neměli jak utéci.Ostřelování Hizballáhu zničilo budovy, obytná sídliště, školy, synagogy a další veřejné objekty. Podle odhadů izraelských úřadů skončilo v ruinách zhruba 12.000 domů.„Rozsah útoků namířených na izraelské aglomerace, města a vesnice, užití zbraní s nerozlišujícím účinkem, i výroky představitelů Hizballáhu ukazují, že civilisté byli záměrným cílem. To jasně dokládá, že Hizballáh porušil válečné právo,“ uvedla generální tajemnice AI Irene Khan.Vysocí představitelé Hizballáhu pracovníkům AI sdělili, že ostřelování bylo odvetou za izraelské útoky. Obdobně se veřejně vyjádřil také vůdce Hizballáhu Hasan Nasralláh.„Fakt, že také Izrael hrubě porušoval právo, v žádném případě neospravedlňuje činy spáchané Hizballáhem.“ Odvetné útoky na civilní objekty výslovně zakazuje mezinárodní humanitární právo. Hizballáh navíc používal také rakety typu kaťuša upravené tak, aby zanechaly co největší počet mrtvých a zraněných.AI apeluje na Organizaci Spojených národů, aby zajistila plné a nezávislé vyšetřování zločinů, kterých se dopustily obě strany konfliktu.

Aktuální petice

  Izrael

Amnesty International vyzývá všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní a požaduje ukončení zabíjení nevinných civilistů

Nebývalá eskalace konfliktu mezi Izraelem a Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami si vybírá krutou daň na civilistech. Počet obětí je bezprecedentní. S každým dalším dnem se situace stále zhoršuje. Přibývá obětí na životech a humanitární katastrofa v Gaze se prohlubuje. Podepište petici Amnesty a vyzvěte všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní, které by ukončilo krveprolití nevinných civilistů a zajistilo přístup nezbytné humanitární pomoci do Gazy.

 

Aktuální počet podpisů: 1160 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...